Fra Wiki Grepolis NO
Hopp til: navigasjon, søk

Den ultimate nybegynnerguiden

Laget og skrevet av Osl112Denne grunnleggende guiden vil hjelpe deg i dine første steg på vei mot herredømme her på Grepolis. Den vil lære deg de mest grunnleggende stegene (og noen litt avanserte) for å gjøre deg til en mester av dette spillet - den med mange guder og hersker over mange landsbyer. Denne guiden kan føles veldig lang, men ikke føl at du er nødt til å lese med en eneste gang. Bruk guiden etterhvert som du spiller!

Nå og da vil du se små fargede bokser som inneholder forskjellige hint og tips fra andre erfarne spillere. Hver farge har en forskjellige type hint.

Grønn - Osl112's beste tips: Disse hintene vil hjelpe deg til å få mest ut av spillet, samt gi deg noen råd.

Rød - Hva du burde gjøre neste: Sliter du med å se hva du burde gjøre neste? Ønsker du hjelp til å vite hva du burde gjøre neste? Disse boksene vil gi deg hint om hva neste mål kan være, basert på veldig mange andre spillere sine mål.

Blå - Les mer: Disse linkene vil linke deg til andre sider på wikien som kan gi deg mer informasjon om et spesifikk tema om nødvendig.

Målet

"To brave men, the prizes that war offers are liberty and fame." - Lycurgus of Sparta

Ditt mål er å bli større enn den vanlige grekeren; å bli helt! Du skal gå rakrygget blant alle de andre og jobbe med din allianse for å bygge verdens vidundere, samt forsvaring mot fientlige enheter såvel som å angripe dem. Du skal møte nye allianser, nye fiender og nye mennesker. Du skal bygge din by stor, ta over andre sine landsbyer og bli enehersker over din landsby. Mest viktigst av alt, du skal ha det morsomt!

Verdener

"Against danger it pays to be prepared." - Aesop

Det er veldig mange forskjellige verdier som skiller en verden fra en annen. Dersom du allerede har valgt deg en verden, kan det være lurt å fortsette lesingen sånn at du faktisk vet hva de forskjellige innstillingene betyr. Har du derimot ikke startet på en verden enda, kan det være lurt å lese videre for og finne ut hvilke innstillinger som måtte passe best for deg.

Tabellen nedenfor viser deg de forskjellige mulige innstillingene og hva de betyr:

Innstillinger Betydning
Spillhastighet Dette sier noe om hvor raskt verden går. Hastighet 1 er basis hastigheten - speed 2 er dobbelt så raskt som speed 1 og speed 3 er tredobelt så raskt som speed 1.

Spillhastighet påvirker hvor raskt bygninger kan bli bygget og hvor raskt du kan rekruttere tropper. Alle har en hastighet dem er mest fornøyd med. Jeg foretrekker speed 2 da det hverken er for raskt eller for treigt.

Enhetshastighet Denne bestemmer hvor raskt enhetene/troppene skal bevege seg fra en landsby til en annen. Basishastigheten er 1 - noe som betyr at Speed 2 vil være dobbelt så raskt som speed 1, men det er viktig å merke seg at denne hastigheten som regel alltid står på 1. Lavere hastighet er bra dersom du er mindre aktiv og ikke planlegger å spille så ofte.
Nybegynnerbeskyttelse Nybegynnerbeskyttelse sier noe om tiden fra en spiller starter på verden, og ikke kan bli angrepet av andre spillere. Standarden her er 5 dager, men det kan være mer/mindre.

Dersom du akkurat har startet på en verden har du også mest sannsynlig nybegynnerbeskyttelse!

Moral Moral gjør fordelen til en større spiller mye lavere som prøver å angripe en mindre spiller. Denne innstillingen kan kun bli satt til aktiv eller inaktiv.
Medlemsgrense (allianse) Maksimalt antall spillere som kan være i en og samme allianse på samme tidspunkt.
Erobringssytem På Grepolis finnes det to forskjellige måter å erobre andre landsbyer på – hver verden kan kun bruke en av dem. Den ene er falt opprør hvor du har to perioder på 12 timer hvor i den siste delen landsbyen faktisk kan bli erobret. Den andre heter erobring hvor du er nødt til å holde ditt spesielle skip levende. Slapp helt av, dette vil du lære mer om seinere!
Versjon For ikke så veldig lenge siden ble en ny versjon av Grepolis lansert med helt lik spillermåte, men med masse nye funksjoner og et helt nytt utseende. Denne guiden er for den nye versjonen av Grepolis, så om du spiller på den gamle (1,26. – Alpha til Delta) vil ikke denne guiden hjelpe deg noe.

Disse verdensinnstillingene er bestemt av Innogames, selskapet som har utviklet Grepolis. Nye verdener med forskjellige innstillinger vil bli sluppet relativt ofte, så hold et øye oppe for dem!


Les mer:

Denne siden vil forklare innstillingene videre.


Hva skal en gjøre nå:

Om du ikke har blitt med i en verden enda er det nå på tide å gjøre dette! Prøv å bli med på en 2.0 (ny versjon) verden siden denne guiden bruker 2.0

Grensesnitt

"Ten soldiers wisely led will beat a hundred without a head." - Euripides

Det aller første steget til å bli en legende er å vite hvordan interface ser ut. Ved å bruke interface kan du se på kryss av land, sjekke angrep og aller viktigst – kontrollere din landsby!

Etter å ha logget inn for første gang vil du få opp et opplæringsvindu. Ta deg gjerne tiden til å gå igjennom den! Om du går igjennom den vil den gi deg en rask oversikt over hvordan ting fungerer, men om du føler at du vet nok om interface kan du hoppe videre til neste seksjon.

Village.png

Dette er din hovedoversikt. Her kan du se resten av verden! Du kan også se antall ressurser i din nåværende landsby, rapporter du måtte ha og andre linker til viktige sider. Alle nøkkelinformasjonene er her, og tabellen underfor vil fortelle deg hva du ser:

No. på bilde Hva er det Hva betyr det
1 Landsbynavn Dette er navnet på landsbyen din! Den viser deg hva navnet på den nåværende byen din er. Om du ønsker å endre navnet på den byen, trenger du kun å dobbelt klikke på navnet eller du kan klikke på den en gang å få en oversikt over alle landsbyene du eier (så snart du får flere landsbyer selvfølgelig). Den viser også nåværende magi som har blitt brukt på den byen (forklart i seksjon 7).
2 Informasjonsmeny Denne menyen viser deg nesten alt du trenger å vite angående hva som skjer i landsbyen din akkurat nå. Starter fra venstre så er den første knappen en link til merknader, neste er til inventaret, tredje er en rekke forskjellige menyer, deretter kommer ikonet som forteller om du har angrep eller ikke. De tre siste forteller deg om det pågår rekruttering i byen din, kommandoer eller om handel på gang.
3 Ressurser Du kan se ditt nåværende antall ressurser her; tømmer, stein og sølv (forklares i neste seksjon). Den C’en som du kan se rundt antallet viser deg hvor mye du har i forhold til maksimalt beholdning i lageret (forklares i seksjon 5). Om du ikke har plass til flere ressurser vil tallet bli rødt. Det siste på dette bildet er at det viser deg hvor mye ledig befolkning du har igjen i gården din (også forklart i neste seksjon).
4 Gud- og enhetsoversikt På toppen av nummer 4 vil du se hvilken Gud som den landsbyen tilber og hvor mye velvilje som har blitt produsert (forklares i seksjon 9). Deretter vil de to rullemenyene fortelle deg noe om hvor mange tropper den nåværende landsbyen har og sjøenheter. Om du klikker på bilde av et lyn vil menyen endre seg til en liste over forskjellige type magi som kan bli brukt på den byen.
5 Minikart Dette er en kompakt versjon av kartet med alle knappene som kan brukes til å forme kartet til den måten du selv ønsker. Du kan dobbelt klikke på kartet for å maksimere det og få et større kart; noe som kan forstørres ved å klikke. Under kartet er det x og y koordinater fra den verdenen som du er i på det tidspunktet – påfølgende har vi knapper hvor du kan sette inn farger på landsbyer + en knapp som gjør at du kan hoppe til nåværende landsby sin posisjon.
6 Premium Denne viser nåværende premiumfunksjoner som er tilgjengelig og hvilke som allerede er aktivert (forklares i seksjon 10).
7 Sidemeny Sidemenyen inneholder alle linkene til nøkkelsidene på Grepolis. De fleste av disse åpnes i et ekstra vindu på spillet, selv om noen av dem er eksterne linker som linker deg videre til andre sider – som f.eks selve denne wikien.

Hver eneste en følger deg til en forskjellig oversikt. Noen har også kanskje et ikon eller nummer ved siden av, f.eks rankingen som viser hvilken rank du har i den verden!

8 Rapporter/meldinger Hver eneste handling (om det nå er angrepsrapport eller et nytt nivå på en bygning) vil bli vist her. Du kan scrolle sånn at du får opp informasjon om dette eller du kan klikke direkte på rapporten for å bli tatt med videre.

Du kan ha oppdaget det kartet som er på midten av vinduet. Dette er bakgrunnen, hovedkartet og kan bli scrollet rundt for å se på dine omgivelser.

760px-Map.png

Du har kanskje lagt merke til at noen av landsbyene ser noe annerledes ut. Følgende tabell vil forklare deg om disse landsbyene (det er godt mulig at du ønsker å hoppe over denne delen og lese den seinere).

Landsby Landsbytype Forklaring
Own Village.png Din landsby Dette er din landsby. Den vil også være omringet av en hvit ring som viser hvilken landsby du nåværende kontrollerer. Når du får flere byer vil du huske at den hvite ringen betyr det.
Other Village.png Andre spilleres landsbyer Det er en annen spillers landsby. Du vil kanskje også legge merke til at den er noe større enn din egen akkurat nå. Og det kommer av at jo mere poeng landsbyen din har, jo mer annerledes vil den vises på kartet.
Other Village2.png Andre spilleres landsbyer Igjen, dette er en annen spillers landsby – men noe annerledes. Du vil kanskje legge merke til at den har sverd på banneret sitt som representerer alliansen han spiller for.
Ghost.png Spøkelseslandsby Dette er en spøkelsesby. En spøkelsesby er en landsby som tidligere brukte å tilhøre en annen spiller, men som har sluttet å spille. Av den grunn har landsbyen blitt endra til en landsby som blir styrt av en maskin. Disse landsbyene mister tropper og bygninger med tiden da ingen passer på landsbyen, og vil etter hvert bli så liten at den forsvinner og blir en plass hvor det er mulig å grunnlegge en ny by.
Colony.png Opprett ny landsby her Det er ingen landsby her, men det er mulig for deg å opprette en ny landsby her (forklares i seksjon 12).
Farmelandsbyer

Disse handler kun om to farmelandsbyer (farming vil bli forklart i neste seksjon, så ikke bli forvirret om du ikke skjønner hva som menes med en gang).

FV1.png Farmelandsbyer Du kan farme disse ikke-spiller kontrollert landsbyer for å få flere ressurser (forklart i neste seksjon). Disse vil la deg farme den!
FVRed.png Farmelandsbyer Du kan farme disse ikke-spiller kontrollert landsbyer for å få flere ressurser (forklart i neste seksjon). Denne typen vil ikke la deg farme seg og er derfor nødt til å bli erobret.

Når du klikker på disse landsbyene vil en boks komme opp som gir deg forskjellige knapper. Hver av disse knappene viser til forskjellige ting som f.eks angrep. Følgende tabell vil vise deg de fleste knappene og fortelle deg hva de forskjellige gjør (du kan velge å hoppe over denne delen og bruke den som referanse seinere).

Knapp Navn på knapp Handlinger
COButton.png Landsbyoversikt Denne knappen vil gå til landsbyoversikten når du klikker på den. Denne knappen vil kun komme opp på dine landsbyer (landsbyoversikten er forklart i bygningseksjonen)
IButton.png Informasjon Denne knappen leer deg til en oversikt hvor du kan se informasjon angående valgte landsby, som f.eks poeng og koordinater.
GoTo.png Gå til Denne knappen sentrer landsbyen på kartet og vil vises med en tykk pil.
AttackButton.png Angrep Denne knappen vil raskt ta deg til vinduet hvor du kan angripe andre spillere (ved å klikke på en annen spiller som forklart i seksjon 8).
SupportButton.png Forsvar Denne knappen vil ta deg til vinduet hvor du kan sende støtte til andre spillere sine landsbyer (forklares i seksjon 8).
TradeButton.png Handel Denne knappen vil åpne vinduet hvor du kan sende/handle ressurser til andre spilleres landsbyer (forklares i seksjon 8.2).
EspionageButton.png Spionasje Denne knappen vil ta deg til oversikten hvor du kan sende spioner på andre spilleres landsbyer (forklares i seksjon 8.3).
SpellButton.png Magi Denne knappen vil ta deg til oversikten hvor du kan velge hvilken type magi du ønsker å bruke på en landsby.
Farmelandsbyer

Disse handler kun om to farmelandsbyer (farming vil bli forklart i neste seksjon, så ikke bli forvirret om du ikke skjønner hva som menes med en gang).

DemandButton.png Kreve Denne knappen vil ta deg til oversikten hvor du kan kreve flere ressurser.
LootButton.png Bytte Denne knappen vil ta deg til oversikten over hvor du kan bytte ressurser.
DemandTroopsButton.png Krev tropper Denne knappen vil ta deg til oversikten over hvor du kan kreve tropper fra farmelandsbyer.

Ikke legg så mye borti det om du ikke vet om alle til nå. Du vil tidsnok lære deg alt det er å vite om dem.

Når du klikker på en av disse knappene vil det åpnes opp et nytt vindu i en Grepolis fane. Grepolis bruker et fanesystem som gjør at du kan hoppe mellom flere forskjellige faner lett. F.eks dersom du skulle klikke på innstillinger så vil denne da dukke opp som et vindu i din nettleser. Dette vinduet kan fjernes, minimaliseres (som vil legge seg nede til venstre). Noen vinduer kan også ha faner som leder til forskjellige sider også.

WindowExample.png

Eksempel; vindu med faner, en minimering og en exit knapp

Om du finner det plagsomt med for lange faner kan du endre dette i innstillingene – her kan du sette opp et maks antall vinduer som kan dukke opp. Jeg foretrekker å ha kun ett vindu som duker opp om gangen. Dette gjør sånn at dersom jeg allerede har et vindu oppe og åpner et nytt, vil det første vinduet automatisk lukkes


Hva burde gjøres nå:

Du vil bli mer vant til å bruke interface etter hvert. Dette er en veldig detaljert oversikt over interface (som du kan ha merket allerede)!

Om du har gått igjennom opplæringen på spillet kan du ha lagt merke til hva ressurser gjør. Neste seksjon av guiden vil dekke ressurser og hvordan du får tak i ressurser. Om du ønsker kan du starte opplæringen angående farmelandsbyer nå og få et lite forsprang.

Ressurser

"Youth is the best time to be rich, and the best time to be poor." - Euripides

I Grepolis er det tre grunnleggende ressurser som er:

Ikon Ressurs Navn på ressurs
Wood.png WoodBar.png Tømmer
Stone.png StoneBar.png Stein
Silver.png Silver Bar.png Sølv

Disse tre ressursene er nødvendige for å bygge enheter og bygninger i løpet av spillet Grepolis. Derfor er det også veldig viktig å ha innkommende på dem, samt vite hvordan en faktisk får tak i dem.

Ressursene på din interface.

Legg merke til at tømmer er rød da det ikke lenger er mer plass i lageret

Ressursene blir laget i en bygning kalt lageret. Du kan ha et visst antall ressurser av hver type i lageret ditt, som kan brukes når du vil. Hvor mye plass det er i varehuset ditt kan du se ved å sjekke ut den C’en som går rundt ressursene og maksimalt antall ressurser det er plass til kan sees ved å holde musepekeren over en ressurs. Varehuset gir deg også en liten mulighet til å skjule noen ressurser fra å bli tatt av andre, men det skal jeg forklare seinere.

Ressurser kan samles på flere måter. Den første metoden er igjennom tre bygninger som du kan bygge eller oppgradere; hogstfelt, steinbrudd og sølvgruve.

Ikon Bygning Beskrivelse
Timber Camp Timber1.png Hogstfelt- Denne bygningen produserer tømmer som du kan bruke. Jo høyere nivå det er på denne bygninger, jo mer tømmer vil bli produsert hver time.
Quarry Quarry1.png Steinbrudd- Denne bygningen produserer stein som du kan bruke. Jo høyere nivå det er på denne bygninger, jo mer tømmer vil bli produsert hver time.
Silver mine Mine1.png Sølvgruve- Denne bygningen produserer sølv som du kan bruke. Jo høyere nivå det er på denne bygninger, jo mer tømmer vil bli produsert hver time.

Hver av disse bygningene produserer sine egne typer ressurser av en grunnleggende basis som du kan bruke i din landsby, selv når du ikke er pålogget på din konto! Disse bygningene kan også bli oppgradert sånn at du kan få enda flere ressurser raskere. Du kan se hvor mange av hver ressurs du mottar hver time ved å holde over en av ressursene på toppen av vinduet. Når du ser over disse ressursene kan du også komme til å legge merke til at din øy har et stort antall trær, men ingen steinbrudd. Hver øy får en bonus på 10 % på produksjon av en spesifikk ressurs og 10 % lavere av en annen. Dette påvirker ressurser over nivå 20!

Dette kan ved første øyesyn virke helt topp, men du vil snart finne ut at det ikke er nok ressurser til å gjøre alt du ønsker i løpet av dagen. Og for den grunnen, vil du også motta et visst antall ressurser som en bonus for hver dag du logger inn.

Men du vil også snart finne ut at selv med den daglige bonusen så vil det fortsatt ikke være nok til å dekke alt du ønsker å gjøre. Derfor kan du bruke en metode som blir kalt farming. Merk deg at farming er veldig bra for spillere som er aktive, og dersom du ikke er det kan du bygge minene dine noe høyere for å fortsatt motta ganske greit med ressurser.

Farming

Om du ikke allerede har utført opplæringen angående farming, vil dette være det perfekte tidspunktet å gjøre dette på.

Bilde Landsby Beskrivelse
FV1.png Farmelandsby (erobret) Fra disse landsbyene kan du kreve eller bytte ressurser som forklart under.
FVRed.png Farmelandsbyer (ikke erobret) Disse landsbyene trengs å bli erobret før du kan farme dem.

Når du skal farme har du to alternativer. Du kan kreve ressurser som vil gi deg et mindre antall ressurser eller bytte ressurser som vil gi deg dobbelt så mange ressurser, men vil også forårsake dårlige humør. For å gjøre dette må du velge en farmelandsby på samme øy som deg og deretter klikke på ”kreve” eller ”bytte” knappen; noe som gjør at du får opp tilbud så vel som informasjon om humør.

Hver farmelandsby har et humør som direkte mot deg. Dette betyr at ingen andre kan påvirke humøret landsbyene har imot deg, bortsett fra du selv. Dersom humøret er altfor lavt, vil ikke landsbyen la deg ta med deg noen ressurser eller gi dem til deg. For å få humøret opp er du nødt til å sende noen tropper for å eliminere motstand. Humøret kan bli tatt ned til 84 % uten at dem gjør motstand.

Hvert bytte/krav vil tilby deg et gitt antall ressurser. F.eks kan du bli tilbudt 10 ressurser (husk at antallet som blir tilbudt alltid er antallet av hver ressurs, ikke summen av alle tre ressursene). Hvert tilbud vil også ha en viss tid hvor landsbyen vil være utilgjengelig for å kunne gi flere ressurser.

De mest effektive tilbudene vil også ha den laveste tiden der landsbyen til være utilgjengelig – disse kalles 5 minutters tilbud. Erfarne spillere bruker gjerne denne metoden for å få mer ressurser raskt sånn at dem kan bygge opp landsbyen sin raskt. Det er anbefalt at du gjør det samme når du er pålogget, men når du gjør deg klar for å logge av kan du bruke en av de andre tilbudene som bruker lenger tid. Dette er en av fordelene med å farme her på Grepolis – du kan mer eller mindre forme det rundt deg! Når du er pålogget trenger du ikke å konsentrere deg for fullt om det heller, bare å klikke hver 5-10 minutt for å hente ressurser mens du gjør andre ting.


Osl112's beste tips:

Farm rundt deg! Som forklart over her kan du legge opp farmingen til å passe rundt deg; du vil også finne ut at ved å gjøre det kan du lett samle masse ressurser til deg selv. F.eks hver 5 minutt når du sjekker ut andre deler av dette fantastiske internettet eller bruker maskinen din, hvert 20 minutt mens du gjør andre ting som å spise, hvert 120 minutt mens du går ut for en liten stund og hvert 300 minutt mens du sover.

Utvidelse

Hver farmelandsby kan bli utvidet sånn at du kan få enda flere ressurser! Ved å samarbeide med andre spillere på samme øy som deg, venn eller fiende, kan du utvide landsbyene ved å bruke ressurser sånn at du kan få flere ressurser for hvert tilbud i framtiden.

Erobring

Du starter kun med 1 farmelandsby som du kan få ressurser fra. For å kunne få tak i flere ressurser, er du nødt til å erobre dem ved å eliminere den minimale motstanden mot deg som dem har. Du er også nødt til å ha nok ressurser i din landsby (et minimums antall) sånn at den landsbyen faktisk respekterer deg.

Les mer:

Denne delen forklarer farming bedre.

Befolkning

Du har nok allerede lagt merke til at det finnes en annen verdi ved siden av ressursene. Dette blir kalt for befolkning og viser antall plass du har for nye innbyggere i din nåværende landsby.

PopBar.png

Siden dine innbyggere trenger å bli matet, er du nødt til å ha en gård med nok plass til å mate dem. Nummeret på toppen på samme måte som ”95” som du kan se på bilde til høyre, viser hvor mange flere innbyggere du har plass til. Om du ikke kan lage plass for flere innbyggere, vil du heller ikke ha muligheten til å rekruttere flere enheter eller båter. Om mulig er du nødt til å oppgradere gården din!

Merk deg at de fleste bygningene og alle enhetene kommer til å oppta plass i gården din, og en god idè kan være å bygge ut gården din før du bygger masse tropper og bygninger; hold alltid et øye med befolkningen.

Hva burde du gjøre nå:

Fortsette å farme! Fokuser på å bygge opp gården din (sånn at du kan holde på flere innbyggere) og ditt varehus sånn at du kan holde på flere ressurser. Les neste kapittel her for å finne ut hvordan.

Bygninger

"It is possible to provide security against other ills, but as far as death is concerned, we men live in a city without walls." - Epicurus

Dersom du har fullført opplæringen vet du nok allerede litt om bygningene, men denne vil gå en smule dypere.

Klikk på landsbyoversikten til venstre, klikk på knappen på landsbyoversikten på toppen, klikk på din nåværende landsby (den omringet av en sirkel), velg landsbyoversikt og du vil åpne et nytt vindu. Dette er din landsbyoversikt; her kan du se din landsby og alle bygningene den har. Herfra kan du klikke på bygninger og gjøre handlinger da hver eneste bygning gjør noe forskjellig.

Akkurat nå vil byen din se ut sånn som dette:

175city.png

Seinere vil det se ut sånn som dette.

2000city.png

Og eventuelt vil den se ut som dette:

10000city.png


Ved å bruke det siste bilde der, skal vi gå igjennom hver eneste bygning nøye.

Nummer Ikon Navn på bygning Beskrivelse
1 Senate Senat I Senatet kan du få nye bygninger oppført eller utvide eksisterende bygninger. Jo høyere nivået på senatet er, jo kortere blir byggetiden.
2 Agora Agora Agoran er mer eller mindre midtpunktet i landsbyen din. Ved Agoraen kan du danne deg et overblikk over dine tropper innenfor og utenfor din by. Du kan også beundre din by's kulturelle presentasjoner, og planlegge din neste krig med simulatoren (forklares i seksjon 11).
3 Farm Gård Gården forsyner dine arbeidere og tropper med mat. Du blir nødt til å utvide gården for at din by kan vokse. Jo høyere udvidelsesnivået er på gården, jo flere bygninger og tropper kan du ha i byen din. Det er også her du henter ut militser når du trenger det (forklares i neste seksjon).
4 Warehouse Lager I varehuset er plassen hvor ressursene blir lagret inntil du skal bruke dem for bygninger/rekruttering/forskning. Jo høyere nivå det er på varehuset, jo flere ressurser kan den romme. Merk også at varehuset har et hemmelig lager som gjemmer unna noen av ressursene, i tilfelle du blir angrepet av noen som håper på å få med seg noen ressurser.
5 Timber Camp Hogstfelt I den tette skogen utenfor din by er dine skoghuggere i gang med å felle massive trær, som du behøver for å utvide byen din og lage tropper. Jo høyere nivået er på ditt hogstfelt, jo mer trær kan du utvinne.
6 Quarry Steinbrudd I steinbruddet hugger dine arbeidere sten, det er viktig for din by's utvikling. Jo højere nivå på steinbruddet, jo flere stein blir produsert.
7 Silver mine Sølvgruve I sølvgruven bryter dine medarbeidere ut det dyrebare sølvet, som brukes til å lage dine sølvmønter. Jo høyere nivå på gruven, jo flere sølvmønter lages.

Krav: Hogstfelt nivå 3

8 Barracks Kaserne I kasernen kan du rekruttere vanlige tropper og mytiske enheter. Jo høyere nivå på kasernen, jo hurtigere kan du trene opp nye tropper.

Krav: Senat nivå 2, Gård nivå 3, Hogstfelt nivå 4, Sølvgruve nivå 1

9 Academy Akademi Du kan utføre forskning i Akademiet. Grepolis tilbyr deg forskjellige teknologier, som kan styrke dine tropper, gjøre dine byggerier mere effektive, eller gi deg nye kamp teknikker. Jo høyere nivå på ditt akademi, jo flere teknologier kan du oppdage.

Krav: Senat nivå 8, Gård nivå 6, Kaserne nivå 5

10 City Wall Bymur Muren beskytter byen mot fiendtlige tropper. Den forbedrer ditt jord forsvar og øker dine troppers forsvarsverdi.

Merk at du også kan se hvor mange tropper du har utslettet med å klikke på muren.

Krav: Senat nivå 7, Steinbrudd nivå 8

11 Cave Hule I hulen kan spioner spionere på fiendens byer. Du kan også gjemme sølv her for å betale for deres tjenester. Jo høyere nivået er på hulen, jo mer sølv kan den lagre. Når hulen er helt utvidet er der ingen grense.

Krav: Senat nivå 9, Lager nivå 5

12 Harbor Havn Havnen er der hvor du utvider din flåte. Her kan du bygge transportbåter og krigs skip. Hvor fort arbeiderene gjør skipet ferdig, kommer ann på nivået på havnen.

Krav: Senat nivå 14, Hogstfelt nivå 15, Sølvgruve nivå 10

13 Temple Tempel I templet, kan du tilbe en Gud etter eget valg. Hver av Grepolis gudene gir forskellige guddommelige evner og bringe forskjellige mytiske enheter til live for å hjelpe deg. For begge kreves det at du har guddommelige fordeler, og det genereres ved å tilbe din valgte gud i templet. Jo høyere nivå på templet des mer guddommelige krefter vil du bli gitt av gudene.

Krav: Senat nivå 15, Steinbrudd nivå 12, Bymur nivå 6

14 Marketplace Marked Markedet gir deg mulighet for å sende råstoffer til andre spillere og handle med andre landsbyer i spillet.

Krav: Senat nivå 12, Lager nivå 6, Hule nivå 5

Det er forskjellige måter å bygge og oppgradere landsbyer, men den vanligste måten blir gjort via senatet. I senatet kan du se bygningene på samme måte som at du får en fin oversikt over hvilke krav som trengs. F.eks for å kunne bygge sølvgruve trenger du hogstfelt nivå 3.

Oppgradering av bygninger gir deg fordeler og muligheter til å bygge større og bedre enheter. F.eks oppgradering av akademiet vil gi deg muligheten til å forske på nye og forskjellige forskninger. For å oppgradere en bygning er det viktig at du møter alle kravene som er for å oppgradere (som forklart over), men nok ledig befolkning og ressurser er også viktig. Alt du da trenger å gjøre er og klikke på bygningen i senatet.

Merk at konstruksjonen kan ta litt tid. Du kan også legge til en annen bygning sånn at byggingen av den bygningen starter så snart den andre er ferdig. Og her gjelder det å være tålmodig! Bygningene vil fortsette å bygge selv om du måtte være frakoblet om du har det liggende i kø.


Les mer:

Denne linken viser deg til oversikten over bygningene sånn at du kan lese mer om dem.


Hva burde du gjøre nå:

Ikke stopp farmingen! Farm for å få flere og flere ressurser sånn at du kan bygge flere og flere bygninger. Du burde ha som mål å komme deg til sølvgruve så raskt som overhodet mulig (krav: hogstfelt nivå 3), samt fortsette å jobbe med dine miner litt (nivå 3-6). Prøv å bygge minene dine etter hva du trenger; f.eks om du trenger mer stein oppgraderer du den et nivå. Men der igjen, dersom du farmer ofte og mye burde det ikke ta lang tid før du har dette i orden. Deretter burde du ha som mål å bygge opp gård og farm, sånn at du kan bygge kaserne.

Bra bygging: Senat: Nivå 2/3; Gård: Nivå 3; Lager: Nivå 2; Hogstfelt: Nivå 4; Sølvgruve: Nivå 3; Steinbrudd: Nivå 5; Kaserne: Nivå 1;

Tropper

"Brave men are a city's strongest tower of defense" - Alcaeus

Akkurat nå burde du være på slutten av din nybegynnerbeskyttelse (beskyttelsen du får når du først joiner en verden). Derfor er det viktig at du bygger opp noen tropper sånn at du kan forsvare deg selv fra andre spillere, men også for å dominere dem og angripe dem på sin hjemmebane.

Osl112's beste tips:

En spiller kan ha 500 poeng eller 3000 poeng, men uten tropper kan man ikke utgjøre så veldig mye krigsmessig. Derfor må du alltid sørge for at du har en rikelig bunke med tropper.

Husk også at du ikke må bli skremt av poengene til en spiller. Kun pga at dem har masse poeng, betyr ikke det at dem har masse tropper.

På Grepolis er det forskjellige typer enheter og hver av dem har dine fordeler og ulemper. Noen enheter er bra når du skal angripe, og andre er gode til forsvar. Vær sikker på at du velger tropper nøye! Under her vil du se en tabell med alle troppene, og deres statistikker. Ikke bli trist om du ikke skjønner helt 100 % hva som menes, da dette vil bli diskutert seinere. Alle disse troppene kan bli bygget i en kaserne (med unntak av milits, og de fleste av dem krever at dem har blitt forsket på først (forklares i neste seksjon).

Ikon Navn på enhet Beskrivelse Verdier
Militia Milits Militser er en spesiell enhet som ikke kan rekrutteres via kasernen. I stedet kan du finne militser i gården. Ved å tilkalle militser via gården går du med på å halvere produksjonen av ressursene i 3 timer for å få militser (10 per nivå på gården, flere med forskning).

Du kan ikke bruke militser som vanlige enheter i den forstand. Du kan ikke angripe eller kontrollere militser, men militser vil beskytte landsbyen din i 3 timer. Etter disse 3 timene vil dine militser gå tilbake til arbeid. Du vil ikke miste noen innbyggere ved å bruke milits!

0 Tømmer N/A Angrep
0 Stein 6 Forsvar mot stump våpen
0 Sølv 8 Forsvar mot skarpt våpen
0 Befolkning 4 Forsvar mot avstandsvåpen
Swordsman Sverdmenn Sverdmenn er en treg defensiv enhet som er dekket med sterkt rustning. Dem er tilgjengelig ganske tidig i spillet og er effektive som forsvar mot enheter med avstandsvåpen. Men dem er ikke noe du bruker til å angripe andre med pga hastigheten og hvor dårlig dem er som angrepsenheter. 95 Wood 5 Angrep (Stump)
0 Stein 14 Forsvar mot stump våpen
85 Sølv 8 Forsvar mot skarpt våpen
1 Befolkning 30 Forsvar mot avstandsvåpen
Slinger Steinslyngemenn Steinslyngemenn er en bra og billig offensiv enhet. I store antall kan disse utgjøre en ganske sterk angripende styrke. Dem har også en relativt grei hastighet, men til tross for alt dette er dem veldig svake i forsvar. 55 Tømmer 23 Angrep (Avstand)
100 Stein 7 Forsvar mot stump våpen
40 Sølv 8 Forsvar mot skarpt våpen
1 Befolkning 2 Forsvar mot avstandsvåpen
Archer Bueskytter Bueskyttere har en relativt høy hastighet og kan bære noen ressurser tilbake fra landsbyer dem nettopp har plyndret. Likevel er dem ikke spesielt gode i angrep; dem er i all hovedsak en defensiv enhet. Dem er blant annet ganske sterke mot hoplitter. 120 Tømmer 8 Angrep (Avstand)
0 Stein 6 Forsvar mot stump våpen
75 Sølv 25 Forsvar mot skarpt våpen
1 Befolkning 12 Forsvar mot avstandsvåpen
Hoplite Hoplitt Hoplitter er trege enheter som har et skarpt våpen og har en ganske grei statistikk. Dem er gode til å ha når en skal angripe og er helt ok som forsvar. Dem blir ofte sammenlignet som en tregere versjon av hestestridsvogner, men hoplitter er noe billigere og bruker ikke like stor plass i gården. 0 Tømmer 16 Angrep (Skarp)
75 Stein 18 Forsvar mot stump våpen
150 Sølv 12 Forsvar mot skarpt våpen
1 Befolkning 7 Forsvar mot avstandsvåpen
Horsemen Rytter Ryttere er en veldig sterk offensiv enheter med en høy hastighet, og med muligheten til å bære ganske mye ressurser fra andre landsbyer. Men dem er ganske dyre og har et veldig dårlig forsvar mot tropper med skarpe våpen. Dem har også noen ganske høye krav før du kan rekruttere dem, men dem er verdt det når du får dem. 240 Tømmer 55 Angrep (Blunt)
120 Stein 18 Forsvar mot stump våpen
360 Sølv 1 Forsvar mot skarpt våpen
3 Befolkning 24 Forsvar mot avstandsvåpen
Chariot Hestestridsvogn Hestestridsvogner er en rask mikset enhet. Dem er veldig bra som angrep (ikke like bra med tanke på befolkning om en sammenligner med hoplitter) og er ustoppelig som forsvar mot enheter med stumpe våpen. 200 Tømmer 56 Angrep (Skarp)
440 Stein 76 Forsvar mot stump våpen
320 Sølv 15 Forsvar mot skarpt våpen
4 Befolkning 56 Forsvar mot avstandsvåpen
Catapult Katapult Katapulter er en annen type spesialenheter. Dem leder alltid når en skal gjøre seg klar til kamp og dem ødelegger bymuren til fienden. Dem kan også drepe tropper som kommer innenfor rekkevidde, men dem er derimot veldig trege. 1200 Tømmer 100 Angrep (Avstand)
1200 Stein 30 Forsvar mot stump våpen
1200 Sølv 30 Forsvar mot skarpt våpen
15 Befolkning 30 Forsvar mot avstandsvåpen

Ikke vær redd for at du ikke forstår absolutt alle angrep/forsvars verdier enda. Dem vil bli forklart om et lite minutt, men som sagt kan disse bli bygget i kasernen:

UnitOverview.png


Osl112's beste tips:

På oversikten vil du legge merke til et + tegn i boksen hvor du ser alle enhetene. Ved å klikke på denne kan du se statistikken for de forskjellige enhetene. Du vil også kanskje legge merke til et + på listen av enhetene, og ved å klikke på denne kan du se absolutt alle enhetene.

For å bygge enheter kan du velge hvilke type enheter du vil ha, flytt på slideren eller skriv inn det antallet du ønsker og klikk deretter på rekrutter. Disse burde da dukke opp nede i vinduet når dem har blitt rekruttert.

Alle disse troppene er gode, men for å herske over havet og angripe spillere på andre øyer trenger du en flåte. Hver eneste båt blir bygget via havnen når du har fått bygget denne; noen båter vil transportere andre enheter, andre er ment for støtten din del og andre skal slåss mot fiendens sine flåter. Men igjen, vær forsiktig når du skal velge deg ut hvilke båter du ønsker.


Ikon Navn på enhet Beskrivelse Verdier
Transportboat Transportbåt Transportbåter sin jobb er å transportere tropper fra en øy til en annen. Disse båtene holder seg bakerst i en kamp, og blir beskyttet av de andre båtene. 500 Tømmer 7 Befolkning
500 Stein 20 Angrep
400 Sølv 1 Forsvar
Bireme Birem Biremer er ekstremt sterke defensive som kan holde ut ganske godt. Dem er perfekte til å forsvare sin egen havn. 800 Tømmer 8 Befolkning
700 Stein 24 Angrep
100 Sølv 160 Forsvar
Light Ship Flammeskip Flammeskip er fantastiske offensive båter som lett kan infiltrere og ødelegge fiendens båter. 800 Tømmer 10 Befolkning
300 Stein 200 Angrep
1300 Sølv 60 Forsvar
Fire Ship Brannskip Brannskip er en båt som kun kan bli brukt av forsvareren. De er din siste linje av forsvar! Når du blir angrepet kan Brannskip ødelegge et skip av angriperen, da dem ødelegger seg selv i prosessen. 500 Tømmer 8 Befolkning
750 Stein 20 Angrep
150 Sølv 1 Forsvar
Fast transport ship Hurtig transportskip Hurtig transportskip kan også bære enheter fra en øy til en annen (på samme måte som transportbåt, men dem vil være mye raskere og kan bære mindre enheter. 800 Tømmer 5 Befolkning
0 Stein 20 Angrep
400 Sølv 1 Forsvar
Trireme Trirem Triremer er en veldig dyr enhet som er bra i både forsvar og angrep. 2000 Tømmer 16 Befolkning
1300 Stein 180 Angrep
900 Sølv 250 Forsvar
Colony ship Koloniskip Koloniskip er en viktig del av hvert imperium. Disse veldig sårbare og helt spesielle koloniskipene trengs dersom du ønsker å ta over en landsby som ligger på en annen øy enn hva du gjør, så disse er noe du absolutt trenger. 10000 Tømmer 170 Befolkning
10000 Stein 0 Angrep
10000 Sølv 500 Forsvar

Disse enhetene blir bygget på samme måte i din havn sånn som du gjør i kasernen:

ShipOverview.png

Det er en tredje type enheter, men disse vil bli forklart bedre i en seinere seksjon.

Vennligst merk: De øvre tabellene viser ikke bærekapasitet eller hastighet (begge som da vil bli forklart litt seinere).


Les mer:

Denne linken vil ta deg til enhetsoversikten sånn at du kan lese litt mer om dem.

Stategi (offensiv eller defensiv)

Nå som du vet hva hver enhet gjør er det et perfekt tidspunkt å diskutere strategi. De aller fleste erfarne spillerne vil alltid velge seg en strategi for hver landsby. Noen strategier er avanserte og rare, selv om deres første by i hovedsak er enten offensiv eller defensiv.

Hvorfor skal du velge en strategi? Det er i all hovedsak pga at det er vanskelig og en effektiv hybrid (blanding av offensiv og defensiv) landsby på Grepolis. Du kan ha en uten noen problemer, men strategisk sett vil det ikke ha noen sjanse mot store armeer som enten er offensiv eller defensiv, og du vil slite med å komme deg langt. Det å spesialisere landsbyene dine til enten offensiv eller defensiv vil bety maksimalt effektivitet mot andre motstandere.

Mens i en defensiv landsby burde du rekruttere defensive enheter som bueskyttere, sverdmenn og hestestridsvogner og dermed ligge unna steinslyngemenn og ryttere. Sjøenheter burde være transportbåter (for å flytte tropper til forskjellige øyer) og birem.

Du kan også seinere ønske å bygge ut dine landsbyer helt forskjellig. F.eks det å bygge opp bymuren til nivå 20 for å få maksimum effekt defensivt eller bygge opp kasernen for å rekruttere tropper raskere. Det er ditt valg!

Enhetsverdier

Du kan ha sett denne allerede over tabellen som viser verdier for angrep/forsvar. Følgende tabell vil forklare hva hver av disse tingene betyr:


Ikon Navn Beskrivelse
Att hack.png Angrep (Landenhet) Denne sier noe om en enhets angrep; jo høyere verdi jo flere angrep har enheten.
Def hack.png Forsvar mot stump Denne sier noe om enhetens forsvar mot angrep med stumpe våpen. Jo høyere verdi, jo bedre forsvar har den..
Def pierce.png Forsvar mot skarp Denne sier noe om en enhets forsvar mot angrep med skarpt våpen. Jo høyere verdi, jo bedre forsvar har den.
Def distance.png Forsvar mot avstand Denne sier noe om en enhets forsvar mot angrep med avstandsvåpen. Jo høyere verdi, jo bedre forsvar har den.
Booty icon.png Bytte This is the amount of total resources that 1 of that unit can loot. Note this isn't shown on the above tables.
Speed.png Hastighet Dette sier noe om totalt antall ressurser den ene av den enhetene kan ta med seg. Merk deg at dette ikke ble vist i tabellen over.
Sjøenheter

Følgende påvirker kun enheter til havs.

Attboat.png Angrep (Sjøenheter) Dette sier noe om hvilket angrep den enheten har. Jo høyere angrep, jo større ødeleggelser vil bli gjort i angrepet.
Def.png Forsvar (Sjøenheter) Dette sier noe om hvilket forsvar den enheten har. Jo høyere forsvar, jo bedre vil den enheten forsvare seg.
Transport.png Katasitet Dette sier noe om hvor mange landenheter et skip kan bære. Merk at dette ikke er vist i tabellen over.

Du kan legge merke til at for landenheter er det også tre typer angrep også. La meg forklare:

Hver enhet har en av tre enheter; stump, skarp og avstand som blir brukt i angrep. Hver eneste enhet har tre forsvarsfigurer som viser hvor effektive de vil være mot de forskjellige typene våpen. Så f.eks dersom steinslyngemenn har et avstandsåpen, angriper en sverdmann vil du være nødt til å se på figuren av avstandsvåpen.


Ikke vær redd, du er ikke nødt til å vite dette selv om det er mye til hjelp.

Hva burde du gjøre nå:

Igjen, fortsett farmingen når du kan. Ved å bruke kasernen burde du prøve å bygge opp nok sverdmenn (har ingenting å si om du har en offensiv eller defensiv strategi, da dette uansett er den eneste enheten du kan bygge så langt) sånn at du kan erobre en ny farmelandsby. Dette vil gjøre sånn at du får mer ressurser!

Når det kommer til bygninger er det neste du burde ha som mål, er å få deg akademi og du burde ha muligheten til å få bymur og hule samtidig. Du burde også huske på at:

 • Du vil trenge å oppgradere kasernen, senatet og gården for å få et akademi
 • Du burde fortsette å oppgradere dine miner til et greit nivå (nivå 7-10) eller kanskje litt høyere om du ikke farmer så ofte
 • Du burde holde varehuset ditt ganske høyt sånn at du kan ha flere ressurser


Fortsett framover og du vil være der på null komma niks.

Forskning

"Wisdom outweighs any wealth." - Sophocles

Du har kanskje lagt merke til at et nummer med enheter nevnt, men at du likevel kun foreløpig kan rekruttere en type? Hvordan får du tak i de andre enhetene da? Svaret er at du nødt til å forske på dem i akademiet:

AcademyOverview.png

Det er mange forskjellige typer forskninger. Noen betyr at du kan rekruttere forskjellige typer enheter (merk at for å kunne rekruttere noen av disse nye enhetene er du nødt til å ha kasernen på et gitt nivå), og noen vil gi deg bonus (som f.eks diplomati, som gjør at farmelandsbyer bruker lengre tid på å gjøre motstand). Andre der igjen vil gi deg forskjellige ferdigheter!

Det er 32 forskninger til sammen. Så for å kunne forklare dem skikkelig har dem blitt tatt ut akkurat sånn som dem ser ut i akademiet. Klikk på en for å finne ut mer om det.


   v  d  
 Forskningstre    
1     ·     · 4     ·     · 7     ·     · 10     ·     · 13     ·     · 16     ·     · 19     ·     · 22     ·     · 25     ·     · 28     ·     ·
Steinslyngemenn
Hoplitt
Spionasje
Rytter
Birem
Hestestridsvogn
Brannskip
Koloniskip
Trirem
Rambukk
Bueskytter
Vekterkorps
Bytte
Arkitektur
Heisekran
Flammeskip
Katapult
Hurtig transportskip
Falanx
Kartografi
Diplomati
Keramikk
Instruktør
Meteorologi
Verneplikt
Kryptografi
Plog
Gjennombrudd
Erobringssystemet
Krev tropper
Skipsbygger
Demokrati (kun erobringsverdener)
Køye
Matematikk

Hver teknologi krever normalt med ressurser og et visst antall nivå på akademiet; f.eks Hoplitter er kun tilgjengelig for forskning etter at akademiet er på nivå 4. Hver teknologi krever også en annen type ressurs, kalt forskningspoeng.

Dersom du er sikker på at du oppfyller alle kravene og vet hva du ønsker å forske på, klikker du bare på pilen i høyre hjørne av teknologien du ønsker. Den vil da legge seg i forskningskøen under.

Forskningspoeng

Research points snapshot.png

Forskningspoeng er en ressurs som du tjener og som brukes i akademiet. Hvert nivå på akademiet gir deg 4 flere forskningspoeng som du kan bruke som du selv ønsker. Siden det er 30 nivåer på akademiet, har du muligheten til å få opp mot 120 forskningspoeng. Vær forsiktig da, så snart du har forsket på noe er det vanskeligere å bli kvitt det. Derfor er det viktig at du bruker disse poengene bra.

Hva burde du gjøre nå:

Farming burde være en selvfølge nå! Fortsett farmingen...

Sjekk ut noen av de tidlige forskningene du ønsker, som steinslyngemenn og bueskyttere. Så snart du har fått forsket på begge disse enhetene, lager du masse utav disse sånn at du kan erobre nok en farmelandsby. Husk, for å klare og erobre din fjerde farmelandsby er du nødt til å utslette 60 steinslyngemenn og ha minst 40 tropper stående i landsbyen din. Ikke glem at du også er veldig nært slutten av din nybegynnerbeskyttelse, så du burde vurdere å bygge opp en god del tropper sånn at du kan forsvare deg.

Når det kommer til bygninger kan det være greit å oppgradere dine miner gradvis til rundt nivå 15, eller enda høyere dersom du ikke farmer så mye. Du burde også oppgradere ditt senat til nivå 15, som gir deg tilgang til å bygge de sjøenhetene. Fortsett også å oppgradere akademiet ditt da det er viktig for å komme deg videre.

Fortsett lesingen; neste seksjon handler om andre spillere.

Andre spillere

"Ten soldiers wisely led will beat a hundred without a head." - Euripides

Du har kanskje lagt merke til at noen andre de andre spillere som ligger på samme øy som deg, har vokst i poeng akkurat som deg. På Grepolis kan du med andre spillere kommunisere, jobbe sammen eller slåss. Noen spillere vil være vennlige og kan ønske å jobbe sammen med deg, andre er kanskje litt mer aggressive og ønsker krig mot deg. Det er fint å vite en balanse!

Allianser

På Grepolis vil det være grupper av spillere kalt allianser. Disse spillerne jobber sammen for å beseire fiender, forsvare hverandre og kommunisere med hverandre. En god allianse vil gjøre dette effektivt; alle vil kommunisere og hjelpe hverandre, mens en ikke så god allianse vil få seg masse flere spillere, men vil sjeldent bry seg om å hjelpe sine spillere.

Når du bygger deg opp, har du kanskje fått invitasjoner fra andre allianser. Noen av disse alliansene ser kanskje bra ut, og andre ser dårligere ut. Noe av det aller viktigste du kan gjøre er å gjøre litt research før blir med i en allianse, for å sjekke ut gjennomsnittspoengene dem har, rank osv. Selv om en allianse har masse spillere og en høy rank, betyr ikke det at dem er god.

Osl112's beste tips:

Sjekk alltid ut alliansene. Husk noen grunnleggende regler:

 • Bare pga at en allianse ligger på topp, så betyr ikke det at dem er gode.
 • Gode allianser vil som regel sende deg en melding, og samtidig spørre deg noen spørsmål
 • Ikke glem at dersom du ikke liker deg i en allianse kan du gå ut derifra!

Grunnleggende regler for en god allianse:

 • Mye aktivitet i allianseforumet
 • Lederne lytter på spillerne
 • En god balanse av diplomati (for mye diplomati er ikke bra, selv om litt kan forhindre at du blir angrepet; ha dette i bakhodet siden mange ledere altfor ofte inngår allianser med andre allianser)
 • Nødvendig og nøye gjennomtenkt rekruttering


Det vil selvfølgelig være flere punkter på denne listen sånn at den kan fortsette i all evighet, men nevnte er de mest grunnleggende.

Du kan også opprette din egen allianse, men jeg anbefaler deg å vente med dette til du får litt mer erfaring.


Les mer:

Denne guiden (også skrevet av, Osl112) er din nøkkel til hvordan du skal lære deg å være leder.


Så snart du er i en allianse vil du kanskje merke til at noen av landsbyene endrer farge! Dette er pga at din allianse har diplomatiske forhold med disse andre alliansene. Hold spesielt øynene oppe for de som er røde - disse er nemlig fiender.

Handel

Du kan handle ressurser på Grepolis med enten de andre spillere (gjennom ditt marked), farmelandsbyer (gjennom dem og ditt marked) og med Fønikisk handelsmann! Likevel er det viktig at du får til en god avtale sånn at du ikke sitter igjen med lite.

Handel er ganske grunnleggende seinere i spillet også da du kan flytte dine ressurser til landsbyer som trenger det.

Handel med andre spillere

For å handle med andre spillere er du nødt til å ha ditt marked på nivå 5 eller nivå 10 for å kunne handle med spillere på andre øyer. I ditt marked kan du opprette tilbud sånn at du kan bytte et visst antall ressurser for en annen type ressurs du trenger. Du kan også godta andre spillere sine tilbud. Merk deg at dette ikke er noe som skjer med en gang, men vil ta litt tid før ressursene ankommer din landsby.

Ha derimot dette i bakhodet;

 • Jo lavere ratio, jo bedre er tilbudet for din del!
MarketOverview.png

Når du ser et tilbud du liker kan du lett klikke på godta! Eventuelt kan du presse ned pilen mens du scroller nedover tilbudene.

Handel med farmelandsbyer

Du kan også handle med farmelandsbyer. Hver eneste farmelandsby kan handle et visst antall ressurser for en annen type ressurser med en start ratio på 1:1.25, men dette vil stige etter hvert som du handler mer og mer. Men den vil synke over tid!

Når du skal handle med farmelandsbyer, burde du ha dette i bakhodet:

 • Jo høyere ratio, jo bedre tilbud er det for deg!


FVTradeOverview.png

For å få denne oversikten klikker du bare på den farmelandsbyen du ønsker å handle med og klikk deretter på handelsknappen. Du kan kun handle med en farmelandsby dersom humøret er over 80 %.

Handel med den Fønikiske handelsmannen

Den siste metoden du kan gjøre handel på, er med den Fønikiske handelsmannen. For at han skal kunne besøke deg trenger du å ha en havn.

Hver 24 time vil han ankomme din havn på besøk med forskjellige handelsmuligheter (som vil variere daglig). Ved å klikke på hans båt når det ankommer kan du se hva han har å tilby deg. Hver dag vil han ha muligheten til å handle en ressurs for noe annet, eller sølvmynter et antall tropper.


TraderOverview.png

For å godta et tilbud trenger du bare og bevege slideren til det du ønsker og deretter klikke på ok. Etter at du har gjort ferdig en handel eller 8 timer, vil han forsvinne igjen og komme tilbake om nye 24 timer.

Les mer:

Les mer om den fønikiske handelsmannen

Spionasje

Ved å bruke hulen kan du sølvmynter du har lagret der for å spionere på andre spillere og tropper, men også forsvare deg selv mot fiendtlige forsøk på spionasje.

CaveOverview.png

I hulen kan du lagre opp sølvmynter som forsvar eller klargjøring for et spionasje angrep. Hvert nivå på hulen lar deg gjemme unna 1000 sølvmynter, og når du kommer opp i nivå 10 kan du lagre så masse sølvmynter du bare ønsker. Det eneste du trenger å huske på er at så snart du putter sølvmyntene inn i hulen kan du ikke bruke dem til annet enn spionasje.

Det å sende en spion er egentlig veldig enkelt. Alt du trenger å gjøre er og finne den landsbyen du ønsker å spionere på og klikke på ”spionasje”-knappen (bilde er av en mann med hette). Deretter må du velge antall sølvmynter du ønsker å bruke på spionen (1000 er minimum), så sender du han på veien mot fienden.

Det er en enkel faktor som bestemmer om et spionasje forsøk blir vellykket eller ikke. Det er antall sølvmynter motstanderen har i sin sølvgruve! Dersom motstanderen har flere sølvmynter i sin hule enn hva du brukte på din spion som betaling, vil du ikke motta en spionrapport og motstanderen vil få en beskjed om at du har forsøkt å spionere uten hell. Antallet sølvmynter du brukte på din spion vil også bli trekket fra motstanderen sin beholdning.

Dersom din spion skulle lykkes i jobben sin, vil du da motta en spionrapport som inneholder alle bygninger og hvilket nivå de er i, samt hvilke tropper han måtte ha og annen informasjon angående motstanderens landsby.

Osl112's beste tips:

Det er viktig at du ikke stoler blindt på en spionrapport. Det gir deg kun et innblikk i hva som befant seg i den landsbyen i akkurat det gitte tidspunktet, ikke hva som faktisk tilhører den landsbyen. Noen tropper kan være ute og angriper andre eller støtter andre spillere. Så husk å ha det i bakhodet!

Det finnes teknologier som kan forandre på resultatet av en spionasje, kryptografi og spionasje. Det er en god idè å forske på begge disse delene da dem kan være avgjørende for om du lykkes i å spionere på noen eller ikke.

Kampsystemet

Kamper er en nøkkeldel av Grepolis, og noen ganger kan det være så uforutsigbare pga faktorene som er involvert! En enkelt kamp kan vinne eller tape en konflikt med en annen spiller, eller til og med vinne eller tape en krig. Det å jobbe med andre spillere i din allianse er nøkkelen her i Grepolis, da det kan være støtten fra dem som redder deg fra totalt uslettelse.

Mange faktorer bestemmer utfallet i en kamp, om du enn er forsvarer eller angriper. Dette inkluderer:

 • Småe premium fordeler (forklares i seksjon 10.1)
 • Teknologier (som Falanx)
 • Bygninger som bymur, noe som kan være til hjelpe for forsvareren
 • Hvorvidt en guddommelig kraft har blitt kastet på angrepet eller ikke
 • Hvilke enheter som er involvert
 • Lykke, en helt tilfeldig variabel som svinger 30 % til din eller den andre spillerens fordel
 • Moral (forklares i seksjon 2)

og mer.


Osl112s beste tips:

Spionasje på en landsby for å se hva dem har er alltids en god idè. Bare vær sikker på at den blir vellykket da en mislykket spionasje kan avsløre dine planer.

Det er også forskjellige typer av angrep på samme måte som med forsvar. Angrep, som i gjennombrudd gjør at transportbåter har større sjanse for å komme fram til land ved og ofre litt av kampstyrken til angrepsflåten. Muligheten til og støtte tillater deg å transportere tropper før et angrep for å forsvare allierte sine landsbyer. Merk at du ikke kan flytte rundt på troppene dine så snart dem ankommer den byen!

Agora er samlingsplassen i din landsby. Her kan du se hvilke av dine tropper som er utenfor landsbyen din, hvilke tropper som støtter andre landsbyer (du kan trekke tilbake tropper via simulatoren også) så vel en simulator som kan kalkulere tap imot et visst antall tropper.

Osl112's beste tips:

Simulatoren er et super flott verktøy for å forutse et utfall av en kamp og du burde bruke den ofte. Likevel burde du ikke forvente at det utfallet du fikk i simulatoren, er det som faktisk blir å skje. Dette kommer av at det finnes utfall som du ikke kan forutse i simulatoren, som f.eks lykke. Det vil bli noenlunde likt, men ikke helt nøyaktig det samme.

Det å angripe er veldig enkelt. Klikk kort og greit på angrepsknappen etter at du har valgt deg ut en landsby du ønsker å angripe. Deretter velger du hvilke enheter du ønsker å angripe med, velg så hvilken type angrep du ønsker (om du da har forsket på andre typer selvfølgelig) og klikk send. Når du skal sende støtte fungerer det på samme måte som angrep, men da med å klikke på støtte i stedet for angrep. Du kan kansellere et angrep opptil 10 minutter etter at det ble sendt, men etter det er det ingen vei tilbake.

Dersom en spiller er helt åpen og ikke har noen tropper (eller er inaktiv), kan du bruke landsbyen til den spilleren som en annen form for innkommende av ressurser. Ved å sende troppene dine som kan bære mye (som f.eks ryttere), kan du få med deg langt flere ressurser på en veldig enkel måte. Ikke glem at du kan risikere å miste dine tropper dersom den spilleren aktiverer milits, har bygd opp troppene dine ellers så kan du faktisk miste noen tropper selv om byen er tom.

Blir du angrepet?

Dersom du er under angrep må du ikke bli redd. Det er flere ting du kan gjøre for å stoppe en fiende.

 • Kommuniser med alliansen din og prøv å få tak i støtte fra dem. Du kan også høre med alliansen din om dem ikke kan hjelpe deg med motangrep.
 • Bygg opp bymuren din sånn at forsvaret i byen din blir forbedret.
 • Bruk guddommelige krefter (forklares i seksjon 9) for å gjøre angrepet mot deg svakere.
 • Aktiver milits
 • Bygg opp dine defensive styrker sånn at du kan gjøre et forsøk i å forsvare deg.


En taktikk er å dodge unna dine tropper mens du bruker opp alle ressursene dine sånn at fienden hverken får gleden av å stjele ressursene dine eller drepe alle troppene dine. Dette betyr da å dodge! For å gjøre dette sender du ut troppene dine akkurat litt før angrepet mot deg kommer fram. Så snart angrepet har slått inn mot deg, kansellerer du det angrepet du nettopp sendte ut sånn at dem kommer tilbake hjem igjen. Dersom du gjør det på denne måten kan du lett bygge deg opp en stor hær uten at du trenger å bekymre deg over og miste alle troppene.

Det aller viktigste er uansett at du ikke får panikk. Det er ikke verdens undergang, og dersom du farmer kan du lett bygge deg opp igjen. Dersom du ofte blir angrepet kan du bruke denne guiden her.

Dersom du tror at du holder på å bli erobret (noen prøver å ta over byen din), vennligst les "Når du blir erobret" i seksjon 11.

Hva burde gjøres nå:

Fortsette å farme, samt fortsette å bygge opp et solid antall tropper sånn at du kan angripe andre spillere eller forsvare deg med. Dersom nybegynnerbeskyttelsen har gått ut, kan du nå angripe andre spillere for å få flere ressurser, men du må være forsiktig når du velger ut dine mål. Bruk simulatoren og sjekk ut forskjellige allianser for å se om dem kan angripe deg tilbake med langt kraftigere styrke.

Når det kommer til bygninger, fortsett sånn som du har gjort til nå. Utvid dine miner litt mer (nivå 20-22 eller høyere om du ikke farmer så mye), utvid også ditt lager til et bra nivå (nivå 8-12) og utvid alle andre bygninger. Nå er det på tide å få opp de to siste hovedbygningene, så sørg for at du får unnagjort kravene for tempel og marked – bygg dem når det er gjort. Dersom det tar litt lang tid å få unnagjort kravene for disse bygningene, bygger du opp ditt senat.

På dette punktet burde du se deg om etter din landsby nr 2. Du vil da trenge et varehus nivå 20 (med teknologien keramikk utforsket), et akademi nivå 28 og havn nivå 20. Ha i bakhodet at disse bygningene er nøkkelen.

Gudene

"As god disposes man laughs or weeps". - Sophocles

På Grepolis kan du tilbe en av våre greske guder for å få tilgang til deres helt spesielle krefter og spesial enheter, som kun vil være tilgjengelig mens du tilber den spesifikke guden. Du vil også få en ny ressurs, kalt velvilje.

Velvilje får du ved å oppgradere nivået på ditt tempel. Jo høyere nivå du har på templet, jo mer velvilje vil bli produsert per time. Likevel er det verdt å huske på at uansett hvilket nivå templet er på, kan du kun ha 500 velvilje til sammen i din landsby. Velvilje brukes til hver eneste guddommelige kraft, og alle mytologiske enheter.

Det er 5 guder du kan velge mellom, og de er som følger:

150px-FramedZeus.png

Zeus

Hersker over himmelen

150px-FramedPos.png

Poseidon

Hersker over havet

150px-FramedAth.png

Athene

Gudinnen av visdom

150px-FramedHera.png

Hera

Gudinnen av familie

150px-FramedHades.png

Hades

Hersker over underverdenen

Du kan velge hvilken gud du ønsker å tilbud via templet.

Hver gud har 4 unike magier, kalt guddommelig kraft som kan være svært nyttefull i forskjellige situasjoner. Hver type magi påvirker forskjellige ting; noen gir deg utslag med en eneste gang som i form av ressurser, noen gir deg ekstra ressurser over en gitt tid og andre kan gjøre angrep sterkere eller svakere.

Osl112's Top Tip:

Vær sikker på at du har lest informasjonen om hver gud nøye før du bestemmer deg for hvilken du skal tilbe (klikk på bildene over her for mer informasjon om hver av gudene). Enkelte av disse gudene har krefter som kan gi deg flere fordeler enn andre. Det er ingen rette eller gale svar når det kommer til hvilken gud du skal velge i din første landsby.

Hver gud har også 2 mytologiske enheter som kan bli bygget som du har nok velvilje, nok vanlige ressurser og høyt nok nivå på ditt tempel. Disse ressursene er svært overlegne i forhold til de vanlige enhetene. Noen kan til og med fly mellom forskjellige øyer, noe som betyr at du ikke trenger transportbåter for å frakte dem over!

Mytologiske enheter

Mytologiske enheter har tre krav: nok velvilje, nok ressurser og et spesifikk nivå på templet. Dersom de tre tingene er på plass, kan du bygge en av disse ”guddommelige enhetene” via kasernen (utenom Hydra som er en sjøenhet som kun kan bygges i havnen). Nedenfor ser du en tabell med alle de mytologiske enhetene!

Zeus

Zeus' Mytologiske enheter
Uz1.png

Minotauros

Minotauroser er store vesener, halvt menneske og halvt okse. Deres kraftige slag med øks knuser alle typer skjold, og de er så robuste at de er vanskelig å overvinne. 1400 Wood.png
600 Stone.png
3100 Silver.png
202 Favor.png
Uz2.png

Manticora

Manticorer har løvehode, dragevinger og skorpionhale. De stuper ned fra himmelen og tar tak i byttet med klørne, eller dreper den med den store, giftige brodden. Manticorer kan fly til andre øyer uten transportskip. 4400 Wood.png
3000 Stone.png
3400 Silver.png
405 Favor.png

Poseidon

Poseidon's Mytologiske enheter
Up1.png

Kyklop

Kykloper er enøyde kjemper som kaster kampesteiner på fienden. Man kan bare forsvare seg mot dem med skarpe våpen. 2000 Wood.png
4200 Stone.png
3360 Silver.png
360 Favor.png
Up2.png

Hydra

Det finnes ingen bølge, ingen storm, ingen fiende som en sjøfarer frykter så mye som et angrep fra Hydra. Det nihodete monsteret stiger opp fra sjøen, kveistrer hele skip i munnen og sluker mannskapet eller drar det ned i Poseidons dyp. 5400 Wood.png
2800 Stone.png
3800 Silver.png
400 Favor.png

Athena

Athena's Mytologiske enheter
Ua1.png

Kentaur

En kentaur er en kriger med nedre del av kroppen som en hest. En kentaur galopperer raskt forbi fienden, skyter piler meget treffsikkert og forsvinner igjen like fort. Kentaurer er meget gode i forsvar mot skarpe våpen. 1740 Wood.png
300 Stone.png
700 Silver.png
100 Favor.png
Ua2.png

Pegasus

En pegasus er en hest med vinger som stuper ned fra himmelen og hjelper byen når slaget ser håpløst ut. Den er svært god i forsvar mot stumpe våpen. Pegasuser kan fly til andre øyer uten transportskip. 2800 Wood.png
360 Stone.png
80 Silver.png
180 Favor.png

Hera

Hera's Mytologiske enheter
Uh1.png

Harpy

Mange gårdbrukere rapporterer om vesener som av og til stuper ned fra himmelen på grå, vindfulle regnværsdager – vesener som er halvt fugl, halvt kvinne. De griper fatt i byttet på bare et øyeblikk før de forsvinner igjen like fort. Harpyer kan fly til andre øyer uten transportskip. 1600 Wood.png
400 Stone.png
1360 Silver.png
130 Favor.png
Uh2.png

Medusa

Uansett hvor modige krigerne er, vil de merke at armer og bein stivner hvis de tør se en Medusa i øynene. Deretter knuser Medusaen statuen av krigeren som er stivnet av redsel. 1500 Wood.png
3800 Stone.png
2200 Silver.png
210 Favor.png

Hades

Hades' Mytologiske enheter
Uhades1.png

Kerberos

Bevæpnet med skarpe tenner vokter dette trehodede dyret porten til Hades. Hvis noen tør å snike seg forbi, setter han tennene dypt og smertefullt inn i kroppen til personen og drar ham vekk i store smerter. Ingen kan komme seg forbi dyret i live. Det er monstervokteren til underverdenen. 1125 Wood.png
1350 Stone.png
2700 Silver.png
230 Favor.png
Uhades2.png

Erinny

Erinyene er de fryktelige døtrene til Hades og Persefone. De er hevngudinner og slåss nådeløst for å hevne de døde. Giftig blod drypper fra øynene, og de grusomme skrikene driver fiendene til vanvidd. De er de mest fryktede fiendene til alle levende. 2250 Wood.png
4500 Stone.png
4500 Silver.png
480 Favor.png


Vennligst merk; tabellene over inkluderer ikke angrep, forsvar, hastigheter eller bytte verdier.

Forandre gud

Dersom du ikke liker din nåværende gud, kan du bytte om du går inn i templet. Når du gjør dette vil du miste all velviljen du har fått opparbeidet fra den guden, samtidig som om at du vil miste absolutt alle dine mytologiske enheter om du har rekruttert disse. Det er også verdt å nevne at du ikke kan støtte andre landsbyer som tilber andre guder enn deg dersom du ønsker å sende noen av de mytologiske enhetene. Dette betyr at dersom du har rekruttert enhetene til Poseidon, kan du kun støtte spillere som selv tilber Poseidon i den landsbyen

Hva burde gjøres nå:

Fortsett farmingen… det kan virke evigvarende, men det gir deg masse fine ressurser. Du burde kanskje også vurdere bytte, noe som vil doble antall ressurser så vel som dobling av tiden for etterfylling.

Bygninger. Fortsett å oppgradere alt; gården for flere befolkninger, akademiet for å nå ditt mål så vel som havn og lager. Du vil nok også ønske å utvide andre bygninger litt for fordelene det måtte tilby, som f.eks tempel for mytologiske enheter. Minene trengs ikke å oppgraderes spesielt mer på dette punktet.

Du burde bygge tropper etter dine preferanser konstant. Prøv å ha over 500 (eller mer) til sammen. Det burde være forskjellige typer tropper også. Du burde også bygge opp noen transportbåter og andre båter av ditt valg selvfølgelig. Du kan også gjøre litt forskninger om du ønsker!

Husk ditt mål; landsby nr 2. For å få tak i din landsby nr 2, trenger du ha forsket på koloniskip og erobring som vil være tilgjengelig for deg på nivå 22 og nivå 28 i akademiet.

Videreføring av spillet

"Success is dependent on effort." - Sophocles

Det er mange måter du kan videreføre spillet på for å gjøre det mer morsomt for deg, samt involvere deg mer i Grepolis sitt spennende og hyggelig samfunn. Du vil kunne møte på likesinnede spillere, erfarne spillere og nye venner. Du kan også videreføre spillet ved å bruke premium som gir deg tilganger til nye oversikter og noen bonuser.

Gull og premium

I premium menyen har du muligheten til å bruke gull for noen små fordeler i spillet. Disse fordelene kan være en ny og bedre oversikt, eller en bonus til dine ressursproduksjoner.

Det er 5 rådgivere som du har muligheten til å be om hjelp fra, og hver av dem hjelper deg på forskjellige måter. Hver av de 5 rådgiverne gir deg forskjellige bonuser, så husk å sjekk dem ut før du velger hvilke du ønsker og prøve. Rådgiverne koster 100 gullmynter og varer for 14 dager om dagen på den verden du spiller. Dem aktiveres via premium menyen (sørg for at du krysser av for automatisk forlengelse om du ønsker det eller ikke).

Administrator

Administratoren tilbyr deg en ny oversikt som gjør det lettere for deg å styre din landsby. Dette inkluderer en hurtigmeny som gir deg nøkkellinker (som du selvfølgelig kan endre på) til forskjellige sider på hovedoversikten.

Han gir deg også tilgang til en notisblokk som du kan bruke til å skrive diverse notater, samt også linke til andre spillere/allianser dersom du plutselig kom på noe.

Handelsmann

Handelsmannen gir deg 30 % ekstra ressurser i dine miner. Det er nyttig enten du er ofte eller lite pålogget på Grepolis.

Yppersteprestinne

Yppersteprestinnen har god kontakt med gudene. Hun jobber med den og ditt tempel, og tilbyr deg 50 % høyere velvilje produksjon. Hun hjelper også dine mytologiske enheter og gir dem en bonus på 20 % styrke.

Kommandant

Denne erfarne kapteinen motiverer dine tropper og leder dem med sine taktiske strategier. Han er høyt rangert av de andre troppene og det gir dem 20 % bonus i kamp, noe som betyr at dem vil kjempe sterkere.

Kaptein

Kapteinen er en erfaren sjøfarer som allerede har bekjempet mange fiendtlige flåter. Hans erfaring fører til at marineenhetene blir 20 % sterkere, og handelsvarene dine når andre øyer dobbelt så fort. Han gjør det også mulig for deg å bruke angrepsplanleggeren, samt gjør det enklere for deg å samle ressurser via bondelandsbyoversikten.

Andre bonuser

Det finnes flere typer bonuser, og de fleste av dem handler om å få ting til og gå litt raskere.

 • Bygninger/forskning tider kan bli redusert med halve tiden (20 gullmynter for hver gang)
 • Kalle på den Fønikisk handelsmann sånn at han kommer øyeblikkelig (50 gullmynter)
 • Olympiske leker kan gjøres via Agoraen (du vil finne ut mer om etter seinere, 50 gullmynter)


Hvordan få gull

Det er flere måter du kan få tak i gull på. Det første er selvfølgelig å kjøpe det! Det er ikke så dyrt, og det kan vare så lenge du måtte ønske. Det er flere måter du kan kjøpe dette på også; kredittkort, paypal, sms og til og med ukash! Det er også veldig mye tilbud på gullmyntene, så du kan lett få dobbelt så mye for pengene.

De andre metodene er gratis, men det krever gjerne at du gjør enkelte aktiviteter først.

Den aller siste metoden er å anbefale en venn og spille Grepolis! For hver venn du verver som får over 1000 poeng, vil du motta 200 gullmynter. Det er faktisk så enkelt! Du burde også kanskje linke til venn til denne guiden sånn at han også får vite hvordan han oppgraderer byen sin til 1000 poeng og videre ;) For å få din vervelink, klikk du bare på ”tjen gullmynter” på slutten av menyen.

Forum

En annen måte å ta del i spillet på, er ved å lage seg en konto på det offentlige forumet. Forumet er en kjempebra måte for deg å slappe av sammen med andre Grepolis spillere på. Du kan dele dine ideer og tanker, diskutere på flere forskjellige temaer eller kanskje til og med leke en lek eller to. Valgene er mange!

Forumet er også en veldig viktig informasjonskilde når det kommer til å få informasjon angående din verden. For hver eneste verden vil det være et verdensforum hvor du kan diskutere ting som omhandler akkurat den spesifikke verden. Kanskje du også i tillegg finner ut de siste krigserklæringene. Du vet med andre ord aldri hva som måtte skje på din verden uten at du sjekker forumet.


Osl112's Top Tip:

Sørg for at du får med deg forumreglene.

Forumet er fullt av vennlige karakterer, men dersom du måtte komme over en post som står i strid til reglene kan det være lurt å rapportere dette eller snakke med en moderator; vi er vennlige vi også!

Så bli med i dag og sjekk ut din verden! Få meningene til de mer erfarne spillerne mens du sprer dine egne. Dette er rette måten å gjøre seg bemerket på, og dersom du lurer på hvor du skal starte med å presentere deg selv eller starte opp en lek.


Les mer:

Grepolis forumet

Guide til forumet

Ord og uttrykk

Du kan ha kommet over ord og uttrykk som du ikke er så fryktelig kjent med. Her er en liste over de mest brukte ordene og uttrykkene.

def - defensiv/defensive (f.eks. en bueskytter er en def enhet).

off - pffensiv/offensive (eg. kavaleri er en off enhet).

def by - En landsby med kun defensive tropper.

off by - En landsby med kun offensive tropper.

farm - En farmelandsby

res - Ressurser

prem - Premium

NB - Nybegynnerbeskyttelse, de første dagene etter å ha blitt med på en verden som du ikke kan bli angrepet.

KP - Betyr kamppoeng som du får når du dreper motstanderens enheter.

ODA - Det er angrepsrankingen din, noe du får etter å ha angrepet andre spillere.

ODD - Det er forsvarsrankingen din, noe du får etter å ha forsvart deg mot andre spillere.

Grepo - Grepolis, også forkortet som GP!

Wiki - Wikien (hvor du er nå!)

Inno - En forkortelse av Innogames som har utviklet Grepolis.

Les mer:

Les flere typiske ord og uttrykk


Hva burde gjøres videre:

Du er veldig nært ved å bli en superbra Grepolis spiller, men dessverre gjenstår det aller vanskeligste. Dette er kolonisering og erobring. Og ja, fortsett farmingen!

Det er nå på tide å klargjøre din landsby for kamp. Per nå burde du ha masse tropper, og for all del ikke stopp. Husk at du må oppgradere din gård sånn at du kan håndtere enda flere innbyggere. Når du erobrer burde gården din være på slutten av nivå 20/starten av nivå 30.

Det skal ikke være nødvendig for deg å oppgradere dine ressurser, men om du er nødt – ta et nivå. Jeg regner også med at du akkurat nå burde vite hva du burde bygge, men konsentrer deg om å få ditt lager til nivå 20, havn til nivå 20 og akademi til nivå 28

Du er nært, så fortsett å jobbe mot koloniskip og erobring forskninger; tålmodighet er nøkkelen da det tar litt tid å komme seg dit.

Erobring/kolonisering

"The art of living well and the art of dying well are one." - Epicurus

Per nå burde landsbyen din være bygd opp vel og bra. Du burde ha mange tropper som avventer dine ordrer og mange bygninger som hver og en utspiller sin rolle. Du har sikkert allerede kjempet mange kamper på din øy, men nå er det altså da tid for neste steg i å utvide ditt imperium, nemlig skaffe deg din ny nr 2.

Det er mange grunner til hvorfor du burde få deg en ny landsby. Du kan kun bygge ut din landsby til et visst antall poeng og tropper; så for og kunne rekruttere flere tropper og prøve ut forskjellige strategier, så er nøkkelen å få en landsby til. I tillegg er det viktig å spre seg litt utover i de forskjellige havene sånn at du kan dominere.

Det finnes forskjellige måter for deg å skaffe deg en ny landsby på. Noen metoder er vanskeligere enn andre, men de kampene som inneholder masse store kamper er også dem som vil få de største landsbyene. Disse metodene er kolonisering, erobring av en spøkelsesby og kolonisering av en spiller.

Hvilken metode burde du velge?

Kolonisering: Kolonisering er en prosess som går ut på at du oppretter en helt ny landsby på en helt tom plass (vises med et grått flagg). Det er noen fordeler med dette da du ikke trenger å bygge akademiet ditt så fryktelig mye, da du ikke trenger å forske på skip eller det faktum at du ikke blir å miste noen tropper på dette. Ulempen med dette er jo at du starter med en veldig landsby, og dersom du velger å kolonisere en liten landsby uten spiller, vil du ikke ha muligheten til å farme.

Osl112's beste tips:

Personlig koloniserer jeg aldri før min andre landsby. Det er bortkasting av tid å bygge opp en helt ny landsby fra ingenting når du kan få tak i så mye større. Likevel er det selvfølgelig helt opp til deg, men prøv så godt du kan å hold deg borte fra dette alternativet.

Kolonisering av spøkelsesby: Kolonisering av en spøkelsesby er prosessen hvor du tar over en forlatt landsby. Igjen så er det mange fordeler, som f.eks at det ikke er nødvendig å bruke så mange tropper. Men problemet med å erobre spøkelsesbyer er at disse ”spøkelsene” er at det er få mellom dem. Det å finne en stor (+3000 poeng) spøkelsesby er enda vanskeligere, så om du ønsker å erobre en sånn må du lete hardt. Merk deg at en spøkelsesby enda kan ha noen tropper tilstede i byen, og at disse landsbyene nedgraderer seg over tid så ikke tro at det er et lett valg.


Kolonisering av spillerby: Dette er det mest vanskeligste valget, men også den mest givende med tanke på hva du faktisk kan få ut av det (en stor ny landsby og masse kamppoeng av å drepe troppene i landsbyen). De store landsbyene du velger å gjøre deg selv til hersker har den risken at du kan risikere å komme midt i storartede kamper og kriger (selv om det er morsomt).

Det er en god idè å finne et mål mens du ser over disse valgene.

Mål

Det er mange forskjellige landsbyer å gå etter? Hvilken skal du velge?

Først, kolonisering. Du kan kolonisere hvor du enn måtte se et grått flagg, dette kan være på samme øy som du allerede ligger på eller en annen øy - store eller må øyer. Eneste du er nødt til å huske på når det kommer til de mindre øyene, er at dem ikke har farmelandsbyer og at det ikke vil være mulig å farme fra dem. Dersom du ønsker å koloniser kan det være lurt å se etter et grått flagg i nærheten av dine allierte, eller på en stor øy istedet for en liten.

Likevel dersom du ser etter landsbyer i stedet for flagg, blir du nok nødt til å lete ganske lenge før du finner en med en ok størrelse. Om du ser etter en spøkelsesby (i håp om at det finnes noen i nærheten), bruk minikartet for å lokalisere grå dotter og deretter sjekk det ut. Dersom du ser etter en spiller landsby, kan du bruke det normale kartet og lete litt rundt.

Osl112's beste tips:

Det finnes flere tredjeparts verktøy som kan hjelpe deg å finne din neste landsby. Dessverre er den ubrukelig for oss på den norske versjonen foreløpig!

Den perfekte byen vil være:

 • Har en viss størrelse (definitivt over 2500 poeng, helst over 4000.. disse vil endre seg hos andre)
 • Ikke eid av en større allianse eller spiller (du ønsker ikke diplomatiske problemer)
 • Altfor langt unna eller på samme øy som deg (1-2 øyer vekk fra deg er bra)


Disse kriteriene kan være gode å følge. Noe av det siste du ønsker er en 1000 poeng landsby rett ved siden av din egen by, da dette kan gjøre det vanskelig for deg å utvide. Men der igjen, dersom det skulle være en større landsby der enn deg kan det være greit å ta den.

Dersom du ikke kan finne en landsby som du ønsker å ta, er du nødt til å fjerne noen av dine krav.

Kulturpoeng

Samtidig som du ser deg om etter mulige mål, trenger du å vite hva kulturpoeng er. Kulturpoeng brukes til å måle effektiviteten i landsbyen din, som tillater deg å påvirke og legge til flere landsbyer til ditt imperium. Kulturvinduet kan du finne helt på slutten i Agoraen!

Dersom du har et visst antall kulturpoeng, vil du gå videre til neste kulturelle nivå noe som betyr at du etter hvert vil ha muligheten til å erobre en annen landsby. Du kan starte opp ”Olympiske leker” ved å bruke 50 gullmynter og et akademi nivå 30. Du kan også ha en seiersparade hvor hver 300 kamppoeng du får, eller så kan du framføre et teaterstykke med en spesial bygning (forklares i seksjon 12).

Du blir kanskje bekymret over at du ikke har nok kulturpoeng enda eller at du ikke har noen i det hele tatt. Vel, ikke gjør det; da ditt kulturelle nivå starter automatisk på nivå 2 som gjør det mulig for deg å erobre en ny landsby.

Les mer:

Finn ut mer om kulturpoeng ved å lese her.

Få tak i landsbyen

Det å få tak i din neste landsby kan komme til å kreve strategi og lagarbeid. Dine venner i alliansen er avgjørende når det kommer til å få en ny landsby, da dem kan hjelpe deg med sårt trengt støtte – som i angrep mot spilleren du skal erobre eller som hjelp med å forsvare landsbyen. Det aller siste du ønsker, er å være alene uten noen som helst informasjon angående motstanderens tropper og enheter.

Det finnes to systemer når det kommer til erobring av en annen spillers landsby, erobring og opprør. Hva som er på akkurat din verden kan du sjekke opp ved å sjekke verdensinnstillingene – på den måten finner du raskt ut om det er erobring eller opprør. Koloniseringen forandrer seg ikke, den vil være den samme på begge plasser!

Så snart du vet ditt mål er det på tide å angripe. Jobb deg nedover mot rett seksjon for deg under her!

Kolonisering

Dersom du har valgt den mindre voldelige metoden av koloniseringen, trenger du å ha akademi nivå 20, havn nivå 20, lager nivå 20 (med keramikk), teknologien koloniskip utforsket (noe som gir deg muligheten til å bygge et koloniskip), et koloniskip og nok kulturpoeng.

For å kolonisere er det så enkelt som og klikke på det grå flagget der du ønsker å kolonisere. Du vil trenge å sende noen landenheter og båter for å holde følge med koloniskipet (ikke glem transportbåter for å flytte på enhetene; sleinslyngemenn kan ikke fly) og klikk deretter på ”etablert by”. Det vil ta litt tid før det kommer fram, samt 24 timer for å kolonisere og opprette en ny landsby. Deretter starter du bare med å bygge den opp!

Les mer:

Les mer om kolonisering her.

Erobring av spøkelsesby

Dersom du ønsker å erobre en spøkelsesby, Trenger du akademi nivå 22, havn nivå 20, varehus nivå 20 (med keramikk), teknologien koloniskipet utforsket, et koloniskip og nok kulturpoeng.

For å erobre en spøkelsesby er det nødvendig å vite to ting. Det aller første er at spøkelsesbyen fortsatt kan ha noen gjenværende tropper etter at den forrige eieren var der. Det andre er at disse landsbyene over tid vil nedgradere seg selv, og at disse til slutt vil være så små at dem forsvinner – det gjelder derfor å være rask.

Erobring av en spøkelsesby er noe annerledes enn kolonisering. Jeg vil anbefale deg å spionere på byen først sånn at du får en oversikt over hva som står der. Dersom det faktisk står tropper der må du ha i bakhodet at du vil være nødt til å eliminere disse.

Utover det vil det å få tak i en spøkelsesby være så enkelt som å sende ditt koloniskip sammen med tropper (landenheter krever transportbåter og andre skip) for å angripe den landsbyen. Så snart dine tropper ankommer vil byen være din i en verden med opprør. Med på en verden med erobring derimot må du holde på byen i 24 timer før du kan si at den er din.

Erobring av spiller (bruk av erobring)

Aller først, vær sikker på at du bruker rett metode da det forandrer seg fra verden til verden. Det er stor forskjell mellom opprør og erobring! Dersom du er usikker, sjekk derfor ut verdensinnstillinger.

Erobring av en spiller er farlig business! Spilleren du prøver å erobre kan be om støtte fra sine allierte, kan ha skjulte tropper eller massive defensive enheter. Du vet med andre ord aldri

Osl112's beste tips:

Det finne smange gode guider angående erobring. Sjekk ut mer steg for steg (og mer strategiske) guider som Darksunx guide og this segment from Cronus' guide. Guidene står på engelsk vel og merke!

Aller først er du nødt til å være sikker på at du har alt du trenger! Du vil trenge et akademi nivå 28, havn nivå 20, lager nivå 20 (med keramikk utforsket) og koloniskip forsket på, samt et koloniskip og nok med kulturpoeng.

Noe av det første du burde gjøre er å spionere på spilleren. Dette er viktig da du får sett hva spilleren har! Det er i tillegg en fin måte for deg å se om spilleren faktisk er noen som er verdt og erobre eller ikke. Ikke glem tipset som spionasje! Dersom du skulle mislykkes i spionasjen din, så husk at det kan avsløre dine planer om å erobre han/henne!

Videre kan det være en god idè å gjøre noen forberedelser. Dersom du tror du er klar for å gjennomføre erobringen (det vil mest sannsynligvis ikke være enkelt, men når vil du noen gang få en enkel landsby), kan det være en god plan å fortelle dette til alliansen. Noe av det siste du ønsker er at noen andre måtte finne på å angripe samme landsbyen som deg selv – de aller fleste alliansene har et veldig godt reserveringssystem så det skal ikke være problemer for at dette skjer. Det neste du burde ha klart er nok tropper til å ta ut alle troppene i den landsbyen (om du ikke allerede har gjort det da), og deretter sende dem ut for å ta dem ut. Dette blir kalt clearing! Du vil ønske å gjøre dette så nært som overhodet til koloniskipet, på den måten kan du også være sikker på at du får drept absolutt alle troppene.

Med erobring tar du kontroll over landsbyen i 24 timer og i den tiden må troppene dine holde ut der. For å starte en periode på 24 timer, sender du koloniskipet ditt sammen med en haug med andre tropper til den landsbyen. Ha i bakhodet at den andre spilleren kan få støtte, så du burde prøve deg på noen få klareringsforsøk som ankommer rett før koloniskipet.

Dersom ditt koloniskip ankommer suksessfullt og har beseiret alle motstanderens enheter, vil dine tropper ha midlertidig kontroll over landsbyen. Likevel vil du ikke ha muligheten til å bygge noe! Det du er nødt til å gjøre i mellomtiden mens denne 24 timersperioden pågår, må du forsvare koloniskipet ditt mot angrep. Dette gjør du med å sende støtte til fiendens landsby, samtidig som du ber om hjelp fra alliansen din om det samme. Dersom du mister absolutt alle landenhetene og sjøenhetene vil du miste ditt koloniskip, og du vil ikke få en ny by.

Dersom du derimot skulle overleve i 24 timer, gratulerer! Du har nå en ny by. Dersom du ikke overlever så vil det alltids være en ny mulighet for deg.

Les mer:

Finn ut mer angående erobring her.

Erobring av en spiller (bruk av opprør)

Aller først, vær sikker på at du bruker rett metode da det forandrer seg fra verden til verden. Det er stor forskjell mellom opprør og erobring! Dersom du er usikker, sjekk derfor ut verdensinnstillinger.

Erobring av en spiller er farlig business! Spilleren du prøver å erobre kan be om støtte fra sine allierte, kan ha skjulte tropper eller massive defensive enheter. Du vet med andre ord aldri.

Jeg foretrekker verdener med opprør, men det er smak og behag. I likhet til erobring er du nødt til å være sikker på at du har alt du trenger. Du vil trenge et akademi nivå 28, havn nivå 20, lager nivå 20 (med keramikk utforsket), erobring og koloniskip forsket på, samt et koloniskip og nok med kulturpoeng.

Osl112's beste tips:

Det finnes masse flotte guider på dette med opprør. Sjekk gjerne ut denne guiden som står på engelsk: Priscilla's Guide.

I likhet til erobring vil dine første steg være å spionere dersom du ikke allerede har gjort det. Dette vil gi deg en god idè om hvor lett/hardt det vil være å erobre, og her burde du selvfølgelig bruke simulatoren. Ikke glem spionasje tipset!

Påfølgende av din spionasje kan det være lurt å gjøre seg klar til kamp. Dersom du tror du klarer å følge opp med erobringen (det vil riktignok ikke bli enkelt, men når vil du noen gang oppleve å få tak i en enkel landsby), burde du gi beskjed til alliansen din sånn at dem er klar over dette – men også sånn at du vet at ingen andre planlegger å ta det samme målet som deg. Du burde også sørge for at du har samlet opp nok tropper til å ta ut alle troppene i den landsbyen (om du ikke allerede har gjort det da) – som oftest referert til som ”clearing”. Du vil nok ønske å gjøre dette så tett opp mot koloniskipet som overhodet mulig, sånn at du kan være sikker på at du får tatt med deg absolutt alle troppene i den landsbyen.

Med opprør er du nødt til å sende et spesielt opprørsangrep som da gjør sånn at det lages opprør i landsbyen (etter 12 timer). Så snart opprøret har blitt startet etter 12 timer, har du på nytt en 12 timers periode hvor du må sende koloniskipet. Dersom koloniskipet kommer fram like hel vil du til slutt få deg en ny landsby.

Det første steget i et opprør er å lande et opprørsangrep. Velg dine tropper og båter du ønsker å sende, klikk deretter på opprørsangrep knappen. Du trenger ikke å sende ditt koloniskip enda! Fra når angrepet lander (og dersom det blir suksessfullt), vil ryktene starte å sirkle. Dette vil ta 12 timer og før det har gått 12 timer er du nødt til å få sendt det koloniskipet ditt. Du burde angripe landsbyen noen ganger mens opprøret er sving sånn at du kan være helt sikker på at den er tom.

Osl112's beste tips:

Så vel som å fortsette angripingen av landsbyen, burde du også sende noen spioner nå og da for å se hvor tom landsbyen faktisk er. I løpet av denne 12 timersperioden burde du bygge flere tropper og båter.

Mer erfarne spillerne vil lande med deres koloniskip så snart opprørsperioden starter. Vær sikker på at din timing er riktig og prøv å få inn ditt koloniskip så tidlig som overhodet mulig innenfor sekundet på 12 timer. Dette er pga at det lett kan komme inn støtte om du venter for lenge.

Så snart ditt koloniskip lander (i 12 timersperioden), gratulerer! Dersom den har overlevd burde du nå ha en ny landsby. Dersom du ikke har en ny landsby nå.. vel, bedre lykke neste gang.. fortsett å jakte etter landsby nr 2.

Les mer:

Finn ut mer angående opprør her.

Blir du erobret?

Dersom du tror du blir erobret er første steg at du ikke må få panikk! Dersom du får panikk kan det være at du gjør noen feilsteg som kan gjøre sånn at du mister landsbyen din. Igjen, metodene for forsvar er forskjellige for erobring og opprørssystemet. Dersom du ikke vet hvilket system din verden bruker, anbefaler jeg deg å sjekke ut verdensinnstillingene.


Erobring

Sjekk hvilke tegn det er. Har du hatt alle troppene dine totalt utslettet et par ganger? Har du masse innkommende angrep? Har du et innkommende angrep som er veldig treigt? Smarte spillere som er pålogget når angrepet blir sendt kan veldig lett finne ut hva slags angrep det er, ved å se på hastigheten. Ved å bruke kartet ditt og koloniskip knappen kan du sjekke hvor lang tid det sånn ca tar for et koloniskip å ankomme din landsby.

Dersom du blir angrepet, ikke få panikk! Prøv å få til alliansen din for og få hjelp. Spør om dem kan sende støtte til deg rett før koloniskipet ankommer din by og angrep rett etter at koloniskipet lander. Fortsett å få dem til og angripe! Dersom din allianse støtter nok burde du ha muligheten til å presse fienden ut av byen din og tilbake dit dem kom fra.

Les:

Finn ut mer om hvordan du forsvarer deg mot en erobring.

Opprør

Defending against a revolt is easier than defending against a conquest in my opinion as you have more control of your fate. Again, check what signs there are. Sneaky players may only start a revolt on you to scare you. However, you should take precautions nevertheless if you have a good size village which might be of interest to others.

For revolt, defend it as you would a normal attack. Try and get as much support as you possibly can from your alliance, as well as continue to farm yourself. Build up your walls and stock up on defensive troops, as when the time comes for a colony ship attack, you need to be as well prepared as possible.

Blir du erobret?

Ikke vær redd. Du kan starte på nytt på verden og vil dermed starte på samme plass som de nye spillerne på den verden. Du blir nok nødt til å bygge opp din landsby igjen, men denne gangen har du kunnskapen du trenger og burde ikke ha problemer.

Gratulerer!

Gratulerer, du burde nå ha en helt ny landsby! Bygg denne opp sånn som du ønsker (bruk en strategi du foretrekker) og start din dominanse av verden!


Hva burde gjøres nå:

Det er masse ting du kan gjøre nå som du har flere enn en by, men også enkelte ting som vil være helt nytt for deg.


Interface

Nå som du har en ny landsby har du kanskje lagt merke til nye knapper som kan brukes på toppen av din side. Disse kan brukes til å skifte mellom landsbyer. Merk deg at den landsbyen du kontrollerer akkurat nå er den landsbyen som har en sirkel rundt seg.

Spesielle bygninger

Du har kanskje lagt merke til at helt på bunnen i ditt senat har du noen små bokser som inneholder noen bygninger som ligger på rad og rekke. 4 til venste og 4 til høyre! Du kan velge å bygge disse (en fra hver side) for en liten bonus som vil gjøre hver eneste landsby spesiell.


Du kan bygge en av disse

Ikon Navn Beskrivelse
Theater 50x50.png Teater Her kan du vise store teaterstykker for å øke dine kulturpoeng.

Krav: Senat nivå 24, hogstfelt nivå 35, Sølvgruve nivå 30, Akademi nivå 5, Havn nivå 5

Thermal 50x50.png Varmtvannsbasseng Det ble lagt stor vekt på hygienen i det antikke Grekenland. Ved å bygge termiske bad, kan du øke befolkningens helse og øke befolkningsantall med 5%

Krav: Senat nivå 24, Gård nivå 35, Havn nivå 5, Akademi nivå 5

Library 50x50.png Bibliotek Kunnskap er makt. Ved å bygge et bibliotek, vil du motta 12 ekstra forskningspoeng, som du kan bruke til å oppdage ny teknologier i akademiet.

Krav: Senat nivå 24, Akademi nivå 20, Havn nivå 5

Lighthouse 50x50.png Fyrtårn Fyrtårnet forbedrer navigasjonen. Dine båter beveger seg 15 % raskere.

Krav: Senat nivå 24, Havn nivå 20, Akademi nivå 5

Og du kan også bygge en av disse:

Ikon Navn Beskrivelse
Tower 50x50.png Tårn Et mektig vakttårn øker den defensive styrken for dine tropper med 10%, og gjør byen din til en nesten uovervindelig festning mot angripere.

Krav: Senat nivå 21, Bymur nivå 20, Tempel nivå 5, Marked nivå 5

Statue 50x50.png Guddommelig Statue Produseringen av velvilje økes i ditt tempel.

Krav: Senat nivå 21, Tempel nivå 12, [[Marked] nivå 5

Oracle 50x50.png Orakel Alle spionene som besøker din landsby blir avslørt av oraklet.

Krav: Senat nivå 21, Hule nivå 10, Marked nivå 5, Tempel nivå 5

Trade office 50x50.png Handelskontor Det maksimale handel forhold til gård landsbyer vil stige.

Krav: Senat nivå 21, Marked nivå 15, Tempel nivå 5

Du bygger disse bygningene gjennom senatet som alle andre bygninger.

Erobring!

Nå som du har erobert din første landsby, vil du ha fått følelsen av hvordan det er å erobre samt også noen nye taktikker du kan ha fått fra dine venner eller på ditt eget initiativ. Så fortsett videre med det du har gjort allerede, bygg og få deg flere ressurser så kommer du til å bli en Gud her på Grepolis.

Verdens Vidundere

Når alt dette er sagt, burde du få vite hvordan en verden på Grepolis avsluttes. Etter 6 måneder og dersom de topp 50 alliansene er store nok, er når epoken for verdens vidundere begynner. Du er nødt til å jobbe med din allianse for og kunne bygge Verdens Vidundere! Det kan nok ta sin tid og du vil ha innkommende angrep fra alle kanter, men det er også det som er så morsomt med det =)

Dersom du ønsker å finne ut mer kan du lese Verdens Vidundere siden.

Siste ord

Jeg håper du likte denne nybegynnerguiden. Du burde nå vite masse om Grepolis; hvordan du skal spille, hva det meste betyr og hvordan du skal utvikle deg videre. Det er nå opp til deg å lære de mer avanserte strategiene, taktikkene, møte nye folk og spille med nye mennesker.


Tusen takk for at du leste denne guiden!


~Osl112