Lederguide

Fra Wiki Grepolis NO
Til navigasjon

Den ultimate ledelsesguiden~By Osl112


If you wish to use this guide elsewhere publicly, on for example other wikis, please do but give clear credit like the above (under the title). Please consider contacting Osl112, also. Do not rip.

This coincides with the wiki rules (#10)

Hei hei. I det siste har det vært spørsmål på forumet med "Hvordan starte en god allianse" og "Hvordan lede?". Vel, jeg tenkte at jeg da skulle ta å lage en guide angående dette. Derfor tok jeg å brukte de siste ukene til og gå igjennom mine erfaringer med det å lede andre spillere. Noen mener at det å være en leder kan læres, mens andre mener at det er en ferdighet som du er enten er født med eller ikke. Uansett så håper jeg at du ved å lese dette, i alle fall vil lære noe. Det er nok noe du ikke vil være enig i, men det er råd.. Du kan velge å ikke følge det, men prøv i det minste.

Introduksjon

Aller først, ønsker jeg å introdusere meg selv. Jeg er Osl123, en Grepolis spiller helt fra starten av som nylig har returnert fra en lengre pause pga irl problemer. Jeg har spilt på tre forskjellige verdener, noen for en lengre periode enn andre.

På Beta hadde jeg nettopp blitt med på utkanten av kontinentene. Dette var min utforsker verden. Jeg brukte denne verden til å bli kjent med spillet, lære strategier og oppdage forskjellige måter å spille på. I noen aspekter kunne jeg ta med meg kunnskap fra andre spill (Tribal Wars) og deretter bruke det her.

På Gamma, den verden hvor jeg spilte lengst på og er mest stolt av - var jeg plassert midt i sentrum av verden. Jeg satte meg raskt ned på det ellers så tomme forumet, og ble invitert inn i non-MRA GrepoHugs. I GrepoHugs møtte jeg mange venner og lærte masse! Jeg ble "forfremmet" ganske tidlig og lærte nok en gang nye ferdigheter når det kommer til å lede en allianse. Etter et par morsomme måneder, gikk jeg ut av GH pga irl ting og jeg angrer fortsatt på at jeg gikk derfra den dag idag.

På Epsilon spilte jeg for en kort periode i Omega Nu Sigma. Fra starten av ble jeg forfremmet som leder og var konstant bombet med forskjellige forespørsler. Jeg koste meg, og fikk mer erfaring!

Nå fra det jeg har lært ønsker jeg å hjelpe nye spillere til og bli gode ledere. Det er altfor mange "MRAs" og nooby allianser. Jeg kan ikke tro det! Det er på tide Grepolis fikk en guide på dette å lede, og her er den. Ta deg tok tid og sørg for at du sitter bra. Denne guiden er veldig lang, men inneholder alle aspekter om det å lede.

Starten

Aller først må du spørre deg selv om følgende; er du klar for å bli leder? Det å lede en allianse er ikke bare moro.

Det å lede tar mye tid. Du må være super aktiv dersom du ønsker å bli en god leder. Du blir nødt til å følge med på alt som skjer i alliansen, sortere ut forespørsler, se over forumet, søke på andre allianser og håndtere motstandere. Aller sist, men så absolutt ikke minst - du må lede alle dine medlemmer i alliansen.

Som leder er du "ansiktet" til alliansen. Derfor må du prestere på spillet. Dersom du ikke spiller bra eller du ikke er aktiv, vil medlemmene miste tillitten til deg og du vil miste moral. Dersom du som leder ikke presterer, vil du også merke at resten av medlemmene også vil falle fra hverandre.

En allianse er en modell som er hjemmelaget. Lederen vil da være limet som holder det sammen. Jo svakere limet er, jo svakere vil også "modellen" holde. Dersom limet hele tiden presterer bra (på spillet og som leder), så vil også modellen bli bedre og sterkere. Denne modellen vil holde sammen dersom limet er sterkt og ikke svekkes over tid.

Dersom du mener du er god nok, samt har erfaring nok samtidig som du er aktiv så er det på tide å begynne planleggingen av din allianse. Hvilken type allianse ønsker du å lage? Hvordan fungerer det? Du har flere muligheter.

Først velger du hvilken type allianse du ønsker å ha. Disse valgene er nøkkelpunkt for hvordan det vil fungere i lengden.

Premade

En premade allianse er en god idè dersom du har erfaring og aktiv på det offentlige forumet. En premade er når du rekrutterer medlemmer før en ny verden faktisk starter. På denne måten vil du ha muligheten til å organisere alliansen før verden starter! Du vil også ha muligheten til å velge hvem du ønsker å ha der før dem blir tatt av andre allianser. Du vil også ha muligheten til å rekruttere dine venner og andre erfarne spillere. Du kan også sette kriterier for rekrutteringer (erfaring ect, men du vil ikke kunne sette kriterier som "kun to medlemmer per øy" og "xxx poeng takk"). Du slipper å endre på det for hvorvidt spillere er i ditt område eller om andre joiner, da du alltid vil ha en allianse før du starter. Bare ikke glem å fortell alle medlemmene hvilken retning dere skal starte på.

+ Du er (nesten) garantert til å ha medlemmene som du stoler på til å bli med. Du kan organisere alliansen og planlegge med medlemmene før verden begynner.

- Dersom dere starter opp i en retning, kan dere ende opp med tre, fire eller fem spillere på samme øy. Og vil derfor etterhvert få store problemer med å utvikle dere. Enkelte kriterier kan ikke bli satt, samt at det ikke alltid er noen garanti på at disse forhåndsrekrutterte spillere vil joine.

MRA (Masse rekrutteringsallianse)

En MRA er når du blir med i en verden og rekrutterer alle du kan. Når noen lager en MRA, er det som oftest lave eller ingen kriterier i det hele tatt. Siden en MRA godtar alle inn i en allianse, vil du seinere oppdage at noen av de spillerne mangler grunnleggende ferdigheter - som f.eks mangel på kommunikasjon. I tillegg til dette vil ikke-valgte spillere, vil veldig mange av dem etterhvert forsvinne fra alliansen og mange av dem vil ikke en gang hjelpe til dersom nødvendig. Det er pga dette at MRA ofte blir mislykka eller "går ut av kontroll". Det vil derimot kunne fungere dersom noen rekrutterer ut ifra kriterier. MRA vil ofte bli sett på som noobish!

+ Rekrutteringskriterier kan bli satt.

- MRA har ofte 100+ spillere. Det å lede og stole på 100+ spillere kan bli for mye. Rekruttere alle (som MRA gjør) kan også bety å rekruttere spioner eller inaktive spillere inn i din allianse, som derfor ikke vil hjelpe din allianse framover. Ingen garanti for at noen vil joine alliansen.

Sett kriterier for allianse

Normale allianser rekrutterer ofte spillere i den verden, og har satt kriterier. Kriteriene vil ofte inneholde et spesifikt antall poeng eller aktivitet, en medlemsgrense og noen ganger et kommunikasjonskrav - f.eks å ha skype. På denne måten vil du kunne styre hvem som får tilgang til din allianse mer bestemt, noe som i utgangspunktet vil bety at de spillerne har mer erfaring og er til å stole på. Likevel er det veldig vanskelig for deg alene å starte opp en allianse. De fleste spillerne ønsker å bli med i en allianse som allerede har noen medlemmer i seg, sånn at den vet at det er støtte å hente der. Jeg anbefaler erfarne spillerne som ikke er så mye på forumet og prestasjoner til å starte SCA eller en normal allianse.

+ Du setter kriteriene. Strengere kontroll på hvem som blir med i alliansen. Dersom du ser at en spiller vokser, vil du også kunne se at dem er aktiv før rekruttering.

- Ingen garanti for at noen vil joine alliansen. Folk vil for det meste gå etter allianser med flere medlemmer, da dem vet at den alliansen er oppe og går.


Du må selv bestemme hvordan dette skal gå. Tre valg her, tre som har vært brukt opp igjennom historien.

Demokrati

Demokrati innad en allianse fungerer av og til, men det er også avhengig av erfaringen og tilliten til de andre medlemmene. Medlemmer har ideer, sleng dem ut til resten og la dem stemme over hvilket valg dere skal gå for. Med demokrati er medlemmene nær kontrollen av alliansen, og derfor er det veldig viktig at du stoler på medlemmene som du gir informasjon om forslag og ideer til. Av og til vil det være noen spillere du ikke kan stole på. Disse vil gjerne ta dårlige valg som gjør at alliansen kan gjøre det veldig dårlig. Derfor er demokrati ofte en god idè for allianser som er premade.

Diktatur

Diktatur, som du kanskje vet om, er når lederen kontrollerer alt. Fra hvordan en spiller skal spille (offensiv eller defensiv) til hvem som kommer inn og hvem som skal ut. Det kan være bra, da du kan være så streng du bare vil og kan kontrollere hva som skjer i alliansen. Det fungerer bra dersom tilliten mellom leder og medlemmer er bra, men vil mislykkes dersom medlemmene føler at dem vil hersjet rundt for mye. Da vil det bli opprør! Spesielt dersom lederen gjør et veldig upopulært valg. Alt er i hendene på lederen. Anbefales kun dersom du er veldig presis, har masse erfaring og vet akkurat hva du gjør.

Mikset

En miks av både demokrati og diktatur tar det beste fra begge deler. Det beste med dette, er at du kan forme den sånn som du selv ønsker. Jeg anbefaler å la rekruttering og demokrati være opp til lederen. Det aller viktigste er at den personen som har det siste ordet er lederen.

Når du har planlagt dette er du snart klar for å starte ledingen. Før det så må du tenkte på din mål. Hva ønsker du å gjøre og hvordan skal du klare det? I tillegg til dette må du begynne å tenke på et navn. Prøv noe som ikke høres for teit og noobish ut. Enkle navn er som oftest det beste - det samme går for navn med kjente latinske ordtak.

Rekruttering

Hvem som skal rekrutteres er opp til lederen. Lederen burde alltid velge å sette opp kriterier som må være møtt av en spiller før en i det hele tatt skal vurdere å ta dem inn.

Gode kriterier burde være nøyaktige og fulgt nøye bortsett fra enkelte tilfeller. Inntakene kan være at du stoler på personen da du har spilt sammen med han/hun tidligere, eller at vedkommende er venn med en av de andre medlemmene. Kriterier burde inneholde grunnleggende nøkkelting; kommunikasjon, aktivitet, plassert og lojalitet. Det kan bli sett på som en slags kontrakt!

Det å være kriterier er alltid lederen valg. Bare husk at jo strengere krav du har, jo bedre kontroll vil du ha på hvem som kommer inn i alliansen din og derfor også vil være lettere å stole på. Du kan også selvfølgelig velge å ikke ha noen kriterier, men dette betyr at du er nødt til å gå etter dine egne meninger - noe som ikke alltid trenger å være en bra ting. Forespørsler får du nok også masse av, da det er umulig å avfeie en spiller med en gang.

Kriteriene du setter burde bli fulgt, men ikke sett all din lit til det. Noen ganger kan spillere som i utgangspunktet oppfyller kravene ha fått et lite knekk poengmessig, og vil deretter vokse i alliansen etterhvert. Derfor er det viktig å søke på spillerne samtidig som du vurderer å rekruttere dem. Ved å søke på dem kan du se hvordan dem gjør det på andre verdener. I tillegg kan du sjekke kartet for å se om plasseringen til den spilleren kolliderer med resten av dine spillere. Når du vet at dem vil passe inn i alliansen din kan du deretter invitere/godta forespørselen.

Husk å sjekk og overvei dine kriterier ofte; du kan tenke på å gjøre dem strengere en eller to ganger dersom du føler at du begynner å få nok medlemmer. Også når du har oppdatert dine kriterier, kan det være en idè å gå over din medlemsliste for og se om det er noen som ikke helt når opp til dine krav.

Nå som jeg har skrevet litt om hva du burde se etter når du skal rekruttere. Tenkte jeg å ta for meg dette med og invitere og forespørsel...

Invitere spillere

Spillere vil ikke alltid starte med å løpe rundt og si at dem ønsker å joine. Derfor er det godt mulig at du blir nødt til å jakte på de gode spillerne.

Start med å bruke kartet og se etter spillere som ligger på samme kontinent som deg selv. Når du tror du har funnet en spiller som du tror kan være bra, notert navnet hans og let videre etter andre. Når du føler at du har nok spillere til å få opp alliansen og gå, kand u gjøre som sagt over.. Eliminer de spillerne du ikke mener passer til kravene dine (selv om du på dette punktet ikke burde ha noen sånne spillere) og gjør samme søk på disse spillerne. Passer dem enda? Da er det på tide å invitere dem.

Likevel er det å invitere dem sånn uten videre noe du ikke burde gjøre. Det er det samme som å gi noen andre en kontakt uten og fortelle dem hva du gir til han/hun. En barnslig ting å gjøre faktisk! Før du inviterer vil de beste lederne alltid sende en melding først.

Det å sende en melding til spilleren først er en flott ting å gjøre før du inviterer noen. Du viser interesse i spilleren og måten han spiller på. Dersom meldingen er skrevet på en bra måte, burde du kunne overbevise han om å joine deg.

Lag deg en mal for hvordan en generel melding skal se ut som du kan sende til alle. Det burde stå klart og tydelig at du ønsker å invitere dem, men det burde ikke være det eneste. Jeg anbefaler å gi dem noen detaljer som inkluderer mål og hvordan du planlegger å oppnå dem - hvorvidt det er gjennom styrke, antall eller samarbeid. Bare husk å leve opp til løftet ditt til alle sammen seinere, da du vil trenge hjelp fra medlemmene til og få det til å skje. Fortell spilleren hvilken støtte alliansen vil tilby når spillerne etterhvert til spørre etter dette. Skriv også noe om hvilken atmorsfære det er i alliansen. Bare husk å ikke overdrive, eller avsløre noen hemmeligheter. Dersom han ønsker å gå opp mot deg seinere kan han bruke det imot deg.

Grammatikk, tegnsetting og stilen over denne meldingen burde også være bra. Det kan høres ut som barne- og ungdomsskole, men bruk fulle setninger, store bokstaver og komma. Dersom du ikke gjør det så vil meldingen blir sett på som barnslig og kanskje sarkastisk. Når det kommer til stil så bestemmer du dette selv!

Du kan velge å ha det formelt, noe som gjenspeiler seriøsitet. Eller så kan du velge å ha det uformelt, og kan dermed også tenkes å starte en samtale med den spilleren. Alliansen vil framstå som vennlig, men kan også tas for å være useriøs. Jeg vil anbefale deg å bruke den uformelle stilen dersom du har fått et rykte på alliansen. Likevel er det en fin linje mellom det å være uformell og noobish. Det å bli oppfattet som nobb er det verste som kan skje. Husk at førsteinntrykket er alt.

Før du sender meldingen kan det være lurt å skrive med at spilleren må svare innen en viss tid - da får du også sett litt på aktiviteten. Dersom den spilleren ikke svarer innen tidsfristen, er han enten ikke interessert eller kanskje ikke så aktiv som du først trodde. Skulle han svare deg og takke ja, så burde du også stå klar ved å invitere han. Bare husk å ikke bruk for lang tid på dette, da det lett kan oppfattes som om at du ikke er aktiv nok og da vil ikke spilleren joine alliansen din likevel.

Se nå over meldingen. Den mangler et personlig preg! Denne malen skal bli sendt til alle spillerne du ønsker å invitere, men dersom dem finner ut at du har sendt den samme meldingen til andre så kan det lett oppfattes som om at du egentlig ikke er så interessert som du later som. Gjør den derfor litt mer personlig! Bruk brukernavnet til spilleren av og til, og gjør gjerne om på meldingen noen ganger.

Helt til slutt burde du prøve å ikke invitere spillere som allerede har en allianse. Med mindre dem spør deg først (noe som selvfølgelig kan gi problemer etterhvert). Med problemer tenker jeg på at den alliansen kan erklære deg krig, og det er noe du ønsker å unngå.

Forespørsler/søknader

Aller først så burde forespørsler bli skrevet til lederen eller rekruttøren. Dersom dette ikke blir gjort så viser det at spilleren ikke har tatt seg bryet ved å lese allianseprofilen, eller i det hele tatt orker å sjekke litt rundt. Derfor er dette veldig lett å se ut ifra hvem som mottar forespørselen!

For det andre burde søknaden være bra skrevet. Under er det tre eksempler på forskjellige søknader som du mest sannsynlig vil kunne motta under din tid som leder, og i tillegg hva dem representerer i mine øyner. Du kan reagere annerledes/på samme måte som meg - det kommer an på dine kriterier.


Eksempel 1: "kan jeg plz joine din allianse?"

Å jøsses! Dette er lavt og veldig noobish. Jeg har spilt på Gamma og Theta så jeg har erfaring. Denne type søknad viser ingen informasjon eller tegn til erfaring, og burde aldri bli godtatt. Den viser ikke en gang interesse!

Eksempel 2: "Jeg ønsker å joine alliansen din. Jeg har spilt på Gamma og Theta så jeg har erfaring. Jeg kommer til å være aktiv og ønsker å være en del av din allianse."

Det er helt opp til deg dersom denne spilleren får bli med i alliansen din eller ikke. Den viser noe vilje til å ønske og bli med i alliansen, samt at den viser noe interesse. Den gir også lederen litt informasjon om erfaring, men spilleren har ikke brukt spesielt med tid på å få grammatikken korrekt. Det viser litt umodenhet! Jeg vil søke opp spilleren og sjekke litt rundt for å se hva han har gjort tidligere og ut ifra hvor strenge krav du har så kan du enten gi han et vennlig avslag, eller invitere han.

Eksempel 3; Kjære Osl112, jeg ser at din allianse er i mitt kontinent og at dere rekrutterer. Derfor lurte jeg på om jeg kunne joine "allianse 112"?

Jeg har masse erfaring fra Grepolis. På Beta klarte jeg å få 6 landsbyer og fikk etterhvert jobben som forummoderator i "allianse 113". Jeg sluttet på denne verden pga tidsproblemer.

Jeg har også spilt på Delta hvor jeg var nøkkelspiller i "allianse 114" mot "115", hvor vi da kjempet om Hav 45. Vi klarte dette til slutt, og jeg endte opp som nr 8.

Jeg føler at jeg kan bidra mye til alliansen, både med kommunikasjon og strageti. Jeg føler at alliansen deres vil passe perfekt for meg. Min skype er "Spiller123".

Tusen takk "Spiller123".

  • Merk allianse 112, allianse 113, allianse 114 og allianse 115 er ikke allianser som faktisk finner. Det samme gjør ikke spiller123 såvidt jeg vet.

Nesten perfekt! En ganske bra søknad. Bare husk at før du inviterer han så burde du søke opp denne spilleren ved å bruke eksterne verktøy, som f.eks GrepoStats. Dersom han oppfyller dine kriterier kan du sende invitasjonen!

Skulle søknaden se for god ut til å være sann så kan du starte en samtale med han/hun først. Når du starter en samtale burde du kunne se om vedkommende er genuint interessert, eller ønsker innsyn som spion. Etterhvert som alliansen din blir større og sterkere, vil spioner ønske å komme seg inn i alliansen din for og få tak i informasjon. Så dersom søknaden er for god til å være sann, så er det også godt mulig at dette nettopp er en spion.

En annen god måte å avsløre en spion på, er dersom en spiller plutselig hopper fra en topp allianse til din uten noen spesielt god grunn. Vær alltid spesielt skeptisk til spillere som hopper fra allianse til allianse. Selv om dem i 95% av tilfellene er ærlige spillere som ønsker å bli en del av din allianse for ærlige grunner.

Når du mottar en søknad som ikke helt oppfyller dine krav, så burde du vurdere å avslå dem på en vennlig måte. Dersom du ikke svarer i det hele tatt så vil bare spilleren bli utålmodig, og kan starte å mase.

Ledere må være vennlig og oppnåelige, men sterke. Du må ha sansen for å være leder og kan ikke bøye deg under press. Du vil komme til å legge merke til at du vil trenge disse egenskapene mange ganger i løpet av tiden. Dette er hvor du trenger dem!

Send en hyggelig melding hvor du avslår søknaden. Dersom spilleren klager på det, vil det bare vise deg hvor umoden dem er og gir deg bare enda flere grunner til hvorfor du avslo akkurat den søknaden. Du vil også raskt vite at du gjorde det riktige! Sender du derimot en frekk melding tilbake, vil det bare gjøre dem sur og irritert. Mitt råd vil være at du er streng, men ikke frekk. Husk at grammatikken også burde være ok.

Det er det hele om rekruttering i alle fall. Etterhvert som du utvikler deg som allianse vil søknadene renne inn. Ikke aksepter alle med mindre du ønsker dette, men jeg anbefaler deg strengt å ikke gjøre dette. Husk også å søk litt på spillerne som søker og sjekk hva som har blitt gjort tidligere. Noen kan ha en skjult fortid, men det vet du jo ikke før du har prøvd.

Diplomati

Det aller viktigste er at diplomati er ikke rette veien rundt å vinne på Grepolis. Du vil finne ut at dersom du blir allierte med alle, så vil noen allianser finne egne veier og bryte ut - du kan ende opp med å stå midt i et drag og ikke vite hvor du skal gå. Allierte og iaps er ikke alltid til hjelp, men dersom du velger riktig allierte kan det hjelpe deg ganske mye. Derfor burde du alltid være forsiktig når du velger dem ut. I denne seksjonen vil jeg derfor gå igjennom tre forskjellige forhold med andre allianser og fortelle litt om hvordan dem burde bli brukt og ikke.

Allierte

Det er mange ting å ta til betraktning når en skal bli allierte med andre. Ting som plassering, kommunikasjon og hva dine medlemmer tenker. Dersom det blir valgt feil så kan det til og med ødelegge din allianse. Så la oss begynne.

Plassering er en viktig faktor å legge seg merke til. Dersom dine allierte er i nærheten av din allianse, kan dem riktignok hjelpe deg i spesielle situasjoner, men det vil bli mindre og hardere utviklingsmuligheter for deg og din allianse. Men har du allierte som der igjen ligger altfor langt unna, vil dem ikke kunne hjelpe deg like mye, men du vil igjen ha større muligheter til utvidelse. Ha dette i tankene når du velger allierte!

Tenk også framover. Det kan være fint å ha allierte som er i kontinentet ved siden av deg, men dersom det er der du ønsker å flytte deg tidligere så vil ikke det være en så god idè. Dere vil ende opp med å gjøre sånn at alt går treigere for dere når dere da må prøve å spre dere mellom forskjellige øyer. Det vil kun gi en blindvei til slutt!

Kommunikasjon er også veldig viktig. Hold tett kontakt! Dersom det ikke blir gjort så vil alliansen mellom dere to bli svakere og svakere, helt til det faller sammen. Mangel på kommunikasjon kan være dødsstøtet for allianser, som f.eks når to medlemmer fra forskjellige allianser ønsker å ta den samme byen. Sørg for at kommunikasjonen er på topp, ellers kan det resultere i at det blir krig. En god idè for å holde en allianse gående er å starte opp et eller to forum som inkluderer alle parter. På den måten kan medlemmene snakke med hverandre å bli bedre kjent. Noe som til gjengjeld vil gjøre båndet mellom dere sterkere. Andre ideer kan være å opprette spesielle chatter for alliansen ved å bruke f.eks skype.

Allierte må være gode allierte og deretter også ha tillitt til hverandre. Ledere vil ofte opprette allianser mellom hverandre, men når det blir bedt om hjelp så er det sjeldent hjelp å hente. Du vil ønske en allianse hvor begge parter faktisk hjelper hverandre, samt hvor det er respekt og lojalitet mellom hverandre. Altfor ofte vil personer ha hastverk med å lage allianser, men dem fungerer sjeldent i lengden. Ikke opprett altfor mange allianser heller. 1 er nok, kanskje 2 i noen tilfeller. Det å ha for mange allierte vil sette en seriøs demper for utvidelse, og faktisk vil dere etter hvert tvinges til å møte hverandre – det vil ikke være noen annen utvei. Altfor mange allianser vil slakke deg ned!

Og dersom du etter hvert finner ut at du ikke trenger en allianse lenger, så vil du nok bli fryst ut. Du vil bli sett på som en backstabber og du vil finne ut at det blir vanskelig å finne deg nye kontakter. Andre folk vil tro at du ikke har noen respekt for allianser!

Bruk disse tipsene når du skal opprette allierte. En siste ting da, og det handler om hvordan forespørsler om allianse skal foregå og hvordan du håndterer forespørsler. Ikke gjør den tabben å la folk med en gang bli dine allierte. Det er kun når du føler at dere respekterer hverandre nok dette skal være et valg. Ha en lang og god samtale med dem (ingen ”det er hva han sa” vær så snill) og diskuter forskjellige temaer, som inkluderer andre allianser og tanker om utvidelser. Ha full tillitt til dem før du inngår en allianse!

Gode forespørsler burde ikke gå rett innpå dette med allianse. Det burde skje over tid, rolig. Dersom dem går rett på det, så er det heller ikke verdt det. Det er selvfølgelig fint at dem viser interesse, men om man hopper rett inn i det så vil det sjeldent fungere i lengden uansett.

IAPs (ikke-angrepspakt)

La meg komme til poenget – Jeg hater IAPs. La oss være helt ærlige; de hjelper ikke stort i det hele tatt. Det eneste dem gjør er å gi deg en pause sånn at din allianse (og deres) ikke blir angrepet. Dem burde kun bli brukt for å unngå krig dersom du ikke er klar for det enda.

Så dersom den stopper deg fra å blir angrepet – hvorfor ikke bruke dem? Utvidelse er nøkkelproblemet igjen. Dersom du ikke får muligheten til å angripe sterke spillere og utvide deg, hvordan skal du ellers kunne gjøre det?

IAPer vil alltid være midlertidige. Dem blir også veldig lett brutt, da du har ingen/svært liten link til den alliansen på den andre siden. Derfor burde du egentlig aldri stole på en IAP. Vær alltid klar for det som kanskje kan skje dersom IAPen blir brutt. Er du ikke det så kan både du og medlemmene dine raskt være utslettet. Se på en IAP som en ventende trussel!

Ikke bruk IAPer kun for å stoppe angrep eller som en våpenhvile – det vil gjøre sånn at alliansen din framstår som svak. Prøv å utslett dem først!

Helt til slutt, forespørsler. Du burde ikke trenge å forespørre en IAP med mindre du er sulten. I det tilfelle, følg samme regler som tidligere. Skriv et godt brev hvor du setter ned kravene du ønsker. Så snart det er ferdig, og sendt av gårde så kan det hende at du blir nødt til å forhandle. Bruk alltid god grammatikk og tegnsetting, samt at du også burde være høflig. Så snart det er godtatt av den andre parten, så er det egentlig også ferdig. Bare husk at en IAP ikke har mange regler, og dem er lett brutt – vær derfor alltid forberedt på det verste.

Alltid spør deg selv når du mottar forespørsler på en IAP; trenger vi virkelig dette? Vil det hjelpe noe? Det er alltid ditt valg når det kommer til IAPer, men bare husk viktige nøkkelfaktorer.

Merging

Merging er når du merger med en annen allianse for å lage en større (og dersom gjort riktig, sterkere) allianse. Merging blir sjeldent brukt av hver som helst, og burde ikke bli gjort med en gang.

Jeg anbefaler å kun merge dersom det har vært en allianse med en annen allianse for en lengre periode. På den måten burde også tilliten mellom begge parter være høy. Deretter kan du velge å merge til en større, sterke og mektige allianse. Bare ikke glem reglene jeg har satt for allierte, de gjelder her også.

Intern kommunikasjon

Det finnes to hovedmetoder for kommunikasjon rundt din allianse – forum og chat. Men aller først vil jeg skrive litt om hva nøkkelkommunikasjon er.

Kommunikasjon mellom din allianse er kanskje det aller viktigste for Grepolis. I alle fall om du tenker over hvor viktig alliansefunksjonen er for spillet. Uten kommunikasjon, vil ikke din allianse ha noen ordentlig sjanse for å overleve. Om du ikke lar din allianse vite hva om skjer, vil dem sakte men sikkert drive av gårde og alt vil falle fra hverandre.

Har din allianse derimot god kommunikasjon, vil det motsatte skje. Om du har en god måte å kommunisere på vil forholdet dere i mellom bli langt bedre, og du vil til slutt sitte igjen med ganske mange nye venner. God kommunikasjon gjør også sånn at alliansen er så mye sterkere. Dere vil også jobbe som en enhet, i stedet for mange små.


Så, hva burde du prøve å oppnå? Ansvar! Medlemmer burde ha muligheten og ansvaret for å lese forumet, i tillegg tilgang til chat. Dersom dem ikke har det så vil dem bli holdt utenfor og drifte av gårde andre veier. Dem vil ikke være nyttig for alliansen lenger, eller så kan dem velge å heller hjelpe andre allianser. Om det så er tilfelle er ikke spilleren verdt å beholde! I allianser som jeg har vært med i, vil ikke lederne kicke ut dem som faktisk er til nytte.. men dem som ikke gjør noe for seg. Uten kommunikasjon med hverandre vil alt kollapse.

Som en leder må du holde kommunikasjonen gående og være med i chatter. Du må følge med på forumet og se hvordan ting utvikler seg. Dersom du ikke ser noen medlemmer på forumet eller i chatter, så finn ut hvorfor. Du er nødt til å oppfordre til kommunikasjon mellom alle, ellers vil alt mislykkes.

Som sagt tidligere, så er det to hoved metoder for kommunikasjon i din allianse, forum og chat. Dersom dem er satt opp riktig, og det er vennlig og fritt så vil medlemmene etter hvert begynne å prate med hverandre. Om det er satt opp riktig vil alle vite hva som foregår. La oss gå igjennom hver enkelt av dem med tips om hvordan det settes opp ordentlig og suksessfullt.

Chat

Chatfunksjonen er ny til Grepolis og formelt burde jeg bamble om hvor mye chatting er nøkkelen og at du burde bruke skype eller noe sånt.. men funksjonene er jo der, så hvorfor ikke bruke den?

Chat er nøkkelen for utviklingen av din allianse. Medlemmene dine vil få muligheten til å bli kjent med hverandre, og dere får det bedre som en allianse. Det å snakke med hverandre er nøkkelen!


Vær sikker på at alle kjenner til chatten og minn dem ofte på at dem må bruke den. Husk at du også er nødt til å bruke den; bli bedre kjent med medlemmene dine og opprett vennskap. Dersom alle bruker chatten og prater sammen, burde alliansen din klare seg enda bedre i framtiden. Vær også sikker på at alle blir inkludert også, involver alle. Dere er et lag!

Et problem med chatten er at det er vanskelig for deg å se hvem som bruker den. Det er ikke mulig for deg å være våken 24 timer i døgnet kun for å følge med at alle bruker chatten. Det kan være spillere med forskjellige tidssoner også som kan skape noen problemer.

En annen ting som er verdt å huske på er at dersom du velger og nevne viktige ting som alle må få med seg – det er ikke sikkert at alle vil være pålogget samtidlig. Medlemmene vil komme til å trenge en påminnelse også! Det er hva forumet er til for, så lederne burde skrive nøkkelpoeng på forumet. Be også spillerne om å skrive ned sine ideer og tanker på forumet. Dette pga at du ikke alltid vil være der for å følge med. Husk alltid på chatten, da medlemmer ofte vil kunne tenke seg å skrive med deg privat i stedet for å vente på svar i en melding dem sender til deg.


En siste ting, som jeg sa med diplomati tidligere. Bruk det med allierte også, hold kontakten!

Forum

Forumet er "informasjonstavla" i din allianse. Vær sikker på at alliansen vet om forumet og hold dem informert om hva som skjer ved å bruke det. Oppmuntre dem til å bruke det så mye som mulig også. Mitt første råd er å holde forumet vennlig og alltid tilgjengelig. Dersom det er fiendtlig og surt, burde du vurdere å rydde opp der og finne ut hva problemet er. Innsiden av alliansen burde holdes pen hele tiden, og du burde invitere alle medlemmene til å lese forumet. Gjør det innbydende, konstruktiv.. men ikke surt!

Det andre er at det er viktig å holde det rent. Grepolis sitt interne forum er ikke så flink til å håndtere altfor mange tråder, så sørg for at du rydder jevnlig. Der jeg sa at forumene burde være innbydende, så burde du også bruke seksjoner. Du må bruke seksjoner bra, ellers vil forumet bli sett på som rotete og uoversiktlig. Du vil heller ikke ønske å lage altfor mange forskjellige seksjoner – da har informasjonen en tendens til å forsvinne og bli spredt, og da vet ikke spillerne helt hvor dem skal leite. Du ønsker heller ikke for få, da kan det bli virkelig rotete og lite uoversiktlig. Du ønsker å ha dine seksjoner fordelt likt! Under har jeg listet en del forskjellige seksjoner som du kan vurdere å bruke, samt hva dem burde inneholde.

Annonseringer – det er her lederne annonseringer ting som er viktig for alliansen. Lederne burde bruke dette på en bra måte. Gi beskjed til spillerne om store og små ting som kan være viktige for dem å få med seg. Jeg liker å ha det sånn at kun lederne kan poste der, men det er ditt valg.

Nyheter – ganske lik annonseringer. Dette forumet kan brukes til diskusjoner rundt de siste annonseringene.

Koordinerte angrep – medlemmer kan ønske å gå sammen flere for og arrangerte noen koordinerte angrep. Dette vil være det rette forumet for det. Bruk mur her*

Support – dersom spillere trenger støtte så er dette plassen hvor det skal bli forespurt om. Du må være sikker på at medlemmene leser dette forumet, hvis ikke så vil det være slutten for enkelte medlemmer. Bruk mur her*

Rapporter – dersom du/andre medlemmer har mur* som kan være til bruk for andre medlemmer, post det her. Dette er litt blankt! Jeg bruker bare dette forumet når det er krig. Hver spiller har da sin egen tråd hvor dem legger inn spionasje/angrepsrapporter på den fienden. Medlemmer kan også diskutere seg mellom dersom dem skal ta den spilleren ut. Dette forumet er til hjelp sånn at hele alliansen kan samarbeide om å ta ut en fiende.

Claims – en egen seksjon hvor spillerne kan claime landsbyer dem ønsker å erobre. Blir ikke dette brukt så kan det plutselig skje at to eller flere spillere går inn for å erobre den samme landsbyen. Strenge regler og en mal på hvordan dette forumet skal brukes, burde gjøre ting ganske klart og tydelig. Bruk mur*

Guider – en egen seksjon for guider som spillere kan se på dersom det er enkelte ting dem er usikker på.

Off topic – en spamme seksjon. En fin plass for å få venner, og skape et bedre forhold mellom medlemmene. En plass for tilfeldige samtaler!

Kontinent diskusjoner - Et for hvert hav. Kan brukes dersom medlemmene er spredt utover tre-fire forskjellige kontinenter. På den måten kan dem samarbeide bedre!

Husk; ikke bruk for mange seksjoner, men ikke bruk for få heller!!


Noen av disse seksjonene kan kreve maler på hvordan dem skal brukes sånn at forumet holdes rent og pent. Det å bruke maler gjør også sånn at informasjon blir inkludert klart og tydelig i hver post. Når du lager maler, husk at du ikke må lage dem så komplisert. Gjør dem enkle å huske! Du kan også ta og høre med de andre medlemmene om dem har noen ideer til hvordan en mal skal se ut. Merk at * har blitt brukt på noen av titlene over her. Det er en grunn til det! Vær veldig forsiktig når dere poster ting her, da informasjonen som blir postet her kan være sensitiv informasjon som er fint om fienden får tak i.

Uansett hvor streng din rekrutteringspolicy er, kan spioner snike seg inn eller uærlige spillere kan gi bort informasjon. Dersom du finner ut hvem dette er, kick dem ut med en gang. Tilbake til poenget med murer… i tilfelle det er en spion der, fortell medlemmene dine at dem ikke skal poste med antall tropper dem hadde/sendte med. Dersom dem gjør dette så kan spionen gi antallet videre, og dem blir et lettere mål. Selv om det er et internt forum så kan informasjon likevel lekke videre! Dersom et medlem virkelig trenger å vite antall tropper, så kan dette bli gjort over mail.

Som alliansen sin informasjonstavle, er det viktig at alle sammen leser det. Dersom dem ikke gjør det, vil dem kunne drifte bort. Heldigvis, i motsetning til chatter så er det en enkel måte å sjekke aktiviteten på forumet. Advar først medlemmene om en aktivitetssjekk, og etter kanskje en uke eller noe sånt så kan du lage en tråd som heter ”Aktivitetssjekk”. Gi medlemmene et vist antall timer (24 timer er vel greit nok) til å svare ”hei, her er jeg!”. Så snart det er gjort lager du en liste over alle medlemmene i alliansen. Fjern alle som har svart og du står igjen med dem som ikke har gjort det. Avhengig av hvor streng du er, kan du gi dem en advarsel eller kicke dem ut. Men bare husk at før du kicker dem ut at dem ikke hadde en god grunn.

Medlemsbase

Du har medlemmer, ja.. Men det er flere ting som burde bli gjort klart for deg som leder.

Det aller første du trenger å få med deg er at medlemmene i alliansen din ikke er roboter. Dem er ikke nødt til å svare på alle dine kommandoer; spillere har egne tanker og meninger. Har dem ikke tillit deg til, så vil dem heller ikke høre på deg. Du er nødt til å få respekt hos dine medlemmer.

Du kan få tillit og respekt på flere måter. Det viktigste er å faktisk lytte til ideene dem måtte ha. Ved å høre på hva dem har og si, vil du automatisk få tillit og respekt. Dem vil sitte igjen med følelsen om at du kommer til å føre dem i riktig retning.

Det å støtte medlemmene sine og hjelpe dem er hva en leder skal gjøre. Gjør du dette vil du også få tillit. Hun/han vil tenke at du ønsker å hjelpe dem som trenger det, og det er veldig bra.

En annen måte å få tillit på, men kanskje mer lojalitet er via chatting. Det krever ikke så veldig mye av deg, men ved å skrive (selv om det er helt uformelt), så er det en fine måte å styrke lojaliteten på. Det kan virke som ikke så veldig mye, men snart vil du starte med å bygge forhold mellom deg og hvert enkelt medlem. Du vil snart finne ut at de medlemmene du har et godt forhold til, vil være langt mer lojale mot deg i motsetning til dem du ikke har noe forhold med.

Så snart du får respekt er du ikke så fryktelig langt unna det å bli en god leder. Bare husk hvem dine medlemmer er! Og med det så mener jeg uansett om dem er erfarne, elite eller helt ny til Grepolis. Dersom du klarer å huske på dette, vil det også være letere for deg å tilpasse deg til hver og en av dem.

F.eks kan du prøve å lære nybegynnerne noe, mens elite og erfarne spillere ikke trenger like mye "tilsyn". Men spillerne er likevel nødt til å ha tillit/respekt for deg.

Ledelse

Du er lederen, men som du allerede kan se er mye jobb for kun en person alene. Du vil kanskje etterhvert ønske å rekruttere flere ledere, rekruttører, diplomater og rådigvere.

Dette beror på hvor mye tid du har og hvor mye du stoler på din egen måte å lede på. Har du mye tid eller ønske å kontrollere flere ting, trenger du kanskje kun å forfremme en eller to spillere til - da som diplomat/rekruttør. Disse personene ha ekstremt mye tillit til deg, og du burde ha tillit til at dem gjør jobben sin ordentlig.

Har du derimot mindre tid eller er usikker på dine ferdigheter som leder. Kan det godt hende at du ønsker å rekruttere flere ledere. Ingen er perfekt, selv ikke du! Alle har sine styrker og svakheter. Prøv å rekruttere spillere som allerede har erfaring fra før av, eller eksperter i de forskjellige områdene som du kanskje ikke er like god på. Ved å gjøre det vil du raskt styrke hele alliansen, samt effiktiviteten.

Når du føler at det er på tide å dra inn rådgivere, så noterer du dine styrker og svakheter. La oss si at du er en flink til å rekruttere, men er dårlige på å holde forumet ryddig eller koordinere angrep, merk deg det. Du vil da ønske å fylle inn de svakhetene dine med andre spillere som klarer dette bedre. Se etter disse ekspertene i alliansen din. Spør etter spillere som har erfaring fra de spesifikke jobbene.

Det er veldig veldig viktig at du tenker litt før du forfremmer noen.

Aller først, hvor ny er dette medlemmet? Selv om nye medlemmer kan være god til jobben sin, så burde du heller prøve å finne folk med erfaring.

For det andre, har du gjort etterforskningen din godt nok? Prøv å finne ut hvilke posisjoner han/hun har gjort tidligere, og hvor godt dette ble gjort. Se hvilken type allianse det var, og hvilken politikk den alliansen hadde. Du kan også prøve å snakke med tidligere ledere, skaffe deg referanse.

For det tredje, hvor aktiv er spilleren? Om du skulle finne på å forfremme en inaktiv spiller, så vil ikke den personen gjøre jobben sin ordentlig/ikke i det hele tatt. Du vil komme til å vente på han/hun.

Sist men ikke minst, hvor mye makt kommer den spilleren til å få og hvordan vil personen bruke den? Dette er kanskje det aller viktigste spørsmålet du kan stille deg selv, da makta faktisk kan brukes imot deg. Altfor ofte forfremmer andre allianser (både helt ferske og topp) andre spillere til ledere altfor raskt uten å tenke, og før man vet det så er hele alliansen borte. Derfor er det å tenke nøkkelen! Hvor mye snakker dere med hverandre? Spørsmål som det kan du raskt finne svaret på ved å leite gjennom forum og chatter. For nettopp denne grunnen bruker jeg å forfremme medlemmer som er nærmere meg til ledere osv.

Se på medlemmene rundt om i alliansen. Det er også viktig å annonsere at du ser etter en ny diplomat osv. På den måten kan du sjekke interessen.

Forfremmet

Så snart du har gitt dem du ønsker å forfremme sine nye rettigheter, er det nå på tide å trene dem. Dette høres kanskje dumt ut da noen av dem allerede har gjort denne type jobb før, men det jeg mener med å trene dem er å fortelle deg om dine kriterier og policy. Gjør dette ved å enkelt sende dem en melding med kritierer, hvor strengt det er og hva spillerne/alliansen er nødt til å gjøre for og klare det. Si også noe om en grense sånn at rådet vet hvor mange! Hold lederne dine oppdatert også. Dersom du skal senke kriterier eller endrer policy, så er dem nødt til å få beskjed.

Du vil også trenge at de andre lederne rapporterer tilbake til deg regelmessig. Dem er også nødt til å få din avgjørelse på ting regelmessig. For nettopp den grunnen er kommunikasjon veldig viktig mellom deg og de andre lederne. Jeg anbefaler å sette opp et forum for dette sånn at alle får tak i hverandre der, samt at du kan bruke det forumet for å få ideer og tanker fra de andre i ledelsen på ting. Bare husk å skjule det sånn at kun ledelsen kan se forumet.

Jeg vil igjen også anbefale chatter. Dine lederne vil komme til å være nødt til og kontakte deg raskt, så jeg anbefaler å bruke Skype i tilfelle noe som haster skjer. Det er også til for å skape mer lojalitet mellom deg og dine ledere.. selv om ledelsen allerede burde stole på deg og du på dem selvfølgelig.

Dersom en leder blir inaktiv, vil du bli nødt til å erstatte han/hun eller snakke med personen det gjelder. Det samme går for dersom du føler at den personen ikke gjør jobben sin ordentlig/godt nok. Effektivitet er den eneste grunnen til at du rekrutterte nettopp disse hjelpespillerne.

Jeg vil repetere dette. Du må ha respekten fra de andre lederne, og du må selv respektere dem hele tiden. Dersom ikke så er det bare en katastrofe som venter.

Offentlig image

Ditt offentlige image er nøkkelen her. Du burde aldri dømme boken fra sitt cover, men altfor mange spillere gjør dette. Dersom du har et dårlig offentlig image, vil nok ikke spillere ønsker å være i alliansen din eller alliere seg med deg. Har du et sterkt offentlig image, vil du merke at flere spillere kommer til deg og vil prate med deg på forumet.

Profil

Når noen ser på en allianse, så vil det første dem se er profilen. Derfor trenger du en profil som gir et godt inntrykk av alliansen. Dette inkluderer et greit våpenskjold og klar tekst. La meg gå nærmere inn på hva du burde ha med, og hva du absolutt burde unngå.

Enkle poeng først. Aldri putt ASCII sverd på profilen din. Mange elite og gode spillere ser en gang på dem og tenker nei. Ved å putte ASCII sverd i din profil, vil du se ut som en allianse for noobs. Dette går for alle ASCII design, uansett om det er en ridder, hodeskaller osv. Dem er alle noobish!

En ikke ting jeg har lagt merke til på Grepolis er at alliansen sine allierte står på framsiden. Hvorfor? Dette er totalt latterlig. Allierte og IAPs er noe som skal holdes mellom din allianse og den andre parten, ikke alle sammen. Dem er ment for å hjelpe deg, støtte deg.. men absolutt ikke for å vises fram til alle sammen.

Men det en skal gjøre… vel, det er få. Sørg for at den rette personen andre skal kontakte står vist. Dette er for å gjøre sånn at alle de meldingene går til den rette personen. På den måten slipper man at andre spillere sender dine søknader eller andre forespørsler feil pga at informasjonen er feil.

Hold teksten kort og enkel. En trist virkelighet er at veldig mange spillere ikke ønsker å lese informasjon som er for lang. Om du klarer å holde deg til noen få setninger, vil du oppleve at du får langt flere interesserte spillere.. i motsetning til hva du ville gjort dersom teksten var lang (som denne guiden).

Jo bedre grammatikk du har, jo mindre noob vil du framstå som. Det samme går for tegnsetting! Har du masse skrivefeil vil andre folk tro at du er en noob, umoden eller veldig ung. Og tro meg, det er ikke sånn du ønsker å framstille deg selv.

Inkluder et våpenskjold i profilen. Frasen ”et bilde sier mer enn 1000 ord” høres kanskje teit ut, men det stemmer ganske bra i dette tilfelle. Om du får det gjort riktig, vil det dra til seg oppmerksomhet. Jeg anbefaler å lage et våpenskjold i et redigeringsprogram (Aicy, Anmolr, Benvolio eller Carf) som er laget for sånne ting. Du kan også få noen andre til å lage et våpenskjold til deg dersom du ikke føler deg komfortabel med det. En siste ting som våpenskjold er å holde det relevant.

Offentlige forum

Det offentlige forumet er ofte den plassen hvor allianser blir kritisert og diskutert. Det vil være hovedplassen for diskusjoner rundt din verden. Dersom du ønsker å bli gjenkjent av samfunnet så er dette plassen du burde være. Om du ønsker mer informasjon om din Grepolis verden, eller lære andre nyheter - kom hit.

Medlemmener av din allianse kan kanskje allerede være på forumet. Det første du burde gjøre er å fortelle dem at dem representerer alliansen på forumet, på samme måte som du gjør. Ikke vær idioter; oppfør dere ordentlig. Ikke glem grammatikken (det avgjør ganske mye). Om du gjør dette vil du nok klare deg bra. Under følger noen tips til det offentlige forumet.

Skaff deg noe rykte. Gjør noen små konstruktive poster på verdensforumet. Du vil bare bli mer og mer kjent, samt også få deg noe rykte.

Når du samler rykte, ta fordel av noen av de forumlekene som bruker å være der. Som regel vil noen starte en "Rate spillere over deg", "Allianse, krig eller oppløsning" eller "Rate alliansen", så ikke glem å få alliansen din ratet. Etterhvert vil flere spillere få opp øynene for alliansen din.

Bruk deg av signaturfunksjonen også. Ofte har spillere veldig kule signaturer som reklamerer for alliansen dem er med i, så bruk den til din fordel. Snakk med noen som vet hvordan grafikk fungerer, eller spør en av dem som lager signaturer om å lage en til deg - til gjengjeld gir du ryktepoeng.

Aldri opprett en egen tråd på forumet som kun handler om din egen allianse. Disse "Vi er ridderne av Narnia og vi er her for å rule verden" postene ser veldig nybegynner ut og du vil raskt legge merke til at forumet vil hate deg for det. Gjør du det vil du også sette en blink på hodet ditt! Selvfølgelig vil du kunne opprette en egen tråd dersom du har noe veldig spesielt å fortelle om - f.eks krig mot en topp 10 allianse. For det lager du jo selvfølgelig en PnP!

PnP (Politikk og Propaganda)

For og lykkes vil du kunne trenge å bruke PnP på forumet. Propaganda blir brukt til å påvirke andre spillere til og ha de samme meningene som det du har. På Grepolis er propaganda vår media!

Det er viktig at du får PnP's riktig. Om du får det riktig vil du kunne ha mange fordeler fra å enkelt lage alliansen se mer attraktiv ut til å faktisk kunne vinne en krig. Men der igjen, gjør du det feil kan det bli forferdelig.

Det leder meg til det første poenget, "hvorfor brukte Pnp?" spørsmålet. Vel, du kan ganske enkelt vinne en krig ved å bruke det. Allianser kan bli latterliggjort offentlig og kan oppløses pga det.

Det leder meg til det andre spørsmålet; "er det noen farger?" Ja. Blir det gjort på feil måte eller du ikke klarer å svare for deg når du først kommer med anklagelser, vil du bli revet i filler umiddelbart. Det samme går for dersom et er noen smutthull i din PnP. En eller annen morsom person kan rask snu masse forbanna spillere på deg.

Så det å lage gode PnPs. Det er kunst for å være ærlig og vil ta noe tid. Det kommer også litt an på hvilken PnP du skal lage - er det en krigserklæring eller skal du avslære en hemmelighet om fienden. Det er en viktig ferdighet å lære deg!

La oss si at du ønsker å avsløre en hemmelighet. Det aller første du burde gjøre er å samle bevis. Dette kan inkludere forskjellige meldinger og forumposter på det interne forumet (fra dem selvfølgelig). Printscreen alt! Og dersom du får det fra en annen kilde, vær veldig sikker på at den kilden er pålitelig.

Nå skal du skrive en post hvor du avslører fienden. Bare husk at publikum er her for underholdning, og ikke politisk sjargong (selv om noen er her for det også selvsagt).

Skriv fast, sterkt og legg til litt komedie. Ikke legg til altfor mange morsomme bilder, men dersom det er noen som er veldig relevant - bruk dem. Også (jeg vet at jeg repeterer meg, men virkelig)... vær sikker på at du bruker god grammatikk, tegnsetting og setningsoppbygging. Gjør du ikke det vil veldig få ta deg på alvor, og du blir sett på som umoden.

Ikke overdriv med komedien. Vær sikker på at dine argumenter er solide, god formulerte argumenter, ikke ubrukelig men morsom. Vær sikker på at din PnP har et poeng! Som jeg lærte på skolen, bruk PBF (poeng, bevis, forklaring). Utelat bevisene og hele opplegget ditt blir ødelagt.

Ikke glem å sjekke PnP'en selv når du er ferdig med å skrive den - du kan også få noen i alliansen din til å se over. Det trengs kun en person til å se en feil som du kanskje ikke la merke til. Det går for det samme dersom noen prøver å bruke PnP mot deg. Finn det som er feil og det steget framover vil raskt være 10 steg tilbake. Kun når du er helt der, post det.

Med krigserklæringer vil du få en mer blank side sånn at du kan gjøre som du selv vil. Du kan legge til litt flere bilder dersom det gjør det hele mer underholdene. Bare husk at poenget må være klar - hvorfor erklærer du krig?

Fiender og krig

Du er bundet til å ha fiender på Grepolis. Og du er bundet til å ha krig.. hvordan skal du ellers kunne dominere?

Du kan få fiender for flere forskjellige grunner. Fra å krangle over farming av hverandre til en uenighet. Fiender vil prøve å saboter og ødelegge deg, bruke forumet først for å så gradvis bygge seg oppover.

Første rådet er å alltid være klar. Sett deg aldri tilbake og slapp av pga at på Grepolis vil kriger kunne skje hele tiden. Er du ikke klar, blir du sittende fast i et hjørne så snart krigen starter. Vær sikker på at medlemmene dine har tropper, og ofte er det bra å vite hvilke offensive/defensive tropper dem har (f.eks offensiv, defensiv, kun marinetropper, ram/katapulter osv).

Men husk dette. Krig kan bli erklært når som helst og ofte er det ikke fiender som erklærer det. Andre allianser vil ønske å ekspandere i din retning, and dersom du står i veien vil dem være nødt til å fjerne deg før dem kan utvide seg videre. Derfor anbefaler jeg deg å følge med på nærliggende allianser for å se hvilken retning og hvordan dem ekspanderer. Ser du at dem beveger seg mot deres retning, fortell medlemmene dine om det.

Når en krig blir erklært, er det lojaliteten du tidligere fikk som vil komme til god bruk. Det samme går for tillit og respekt! Alliansen din blir nødt til å jobbe sammen som en enhet. Hvis ikke kommer dere til å tape.

Opprett den rapportseksjonen jeg nevnte tidligere. Lag en post for hvert medlem og lim inn all informasjon om fiendene på den veggen. Det lages en slags katalog sånn at spillerne kan finne informasjon om den og den fienden lett.

Fortell medlemmene dine om hva som skjer og koordiner. Få medlemmene dine til å koordinere og jobbe sammen. Gjør dere dette kan dere klare å holde dere sammen som en allianse. Blir det ikke gjort derimot vil det kunne ende i at dere taper og blir separert.

Støtte også. Dersom et medlem spør etter støtte, gi det til han. Når du gjør det vil andre spillere også gjøre det samme som deg. Spør etter støtte ved å bruke massmail også! Når du gjør det vil den landsbyen som trenger det ha en bedre mulighet til å bli stacket og forsvart. Bare husk at det alltid er en god idè å støtte landsbyer som er de mest utsatte først.

Prøv å hold det til en mot en krig. Dersom du trenger allierte, spør allierte og bruk allierte. Men ved å gjøre det så vil jo ditt offentlige bilde reduseres, og du kan bli sett på som en allianse som ikke klarer/tør å slåss sine egne kamper - det er ikke en tittel en burde være stolt over. Ikke true med å fortelle allierte at du har fiender og at du har en krig eller flere på gang.

Bruk propaganda til din fordel. Ikke skriv offentlig at den alliansen "ruler" på forumet da det bare vil ødelegge ditt rykte, selv om du måtte vinne.

Det siste tipset er at du holder kontakten med lederen for fienden. Det høres kanskje teit ut, men det er virkelig ikke det. Det viser bare at du er grasiør og at selv om du ikke kommer til å være forsiktig på slagmarken, så minner du bare deg selv på at dette er et spill. Husk også å ikke være sur når du snakker med fiender! Etter at krigen er over vil du nok se deg tilbake og kanskje ikke være fullt så imponert over deg selv.

Bruk disse tipsene igjennom krigen mot suksess, men en viktig lekse som enda kan bli lært er tiden for å erklære krig. Som f.eks dersom du ikke er klar for krig, så vil det mest sannsynlig bli altfor enkelt for den andre parten.

Aller først, krig burde aldri bli startet før koloniskip er klare. Det vil ikke skje noe dersom du ikke kan ta landsbyer fra fienden, og det eneste som skjer er at ting går i sirup. Du vil heller ikke kunne gjøre så fryktelig mye skade før koloniskip kommer ut. Det er poengløst!

Aldri erklær krig mot en allianse som ligger for langt unna deg (3-4 kontinent unna). Det vil være en vanskeligere krig som vil være nesten umulig å vinne. Det vil i det lange løp bare bli veldig kjedelig for dine medlemmer.

Aldri erklær deg inn i en krig du ikke kan vinne. Med mindre du faktisk planlegger å tape, ikke gjør det. Det vil være selvmord! Ja det kan være odds imot, men aldri gå inn i en krig du ikke kan vinne.

Og som sagt før; forbered deg for krig. Vær sikker på at du er klar da du ikke helt vet hva som kommer. Uansett om det er ekte nukes eller taktisk spill, vær forberedt på alt!

Gjenvinning

I din allianse vil det alltid være medlemmer som ikke presterer like bra. 9/10 av gangene er det inaktivitet! Dersom du er usikker på hva inaktivitet er så betyr det at spilleren ikke er aktiv lenger. Dette gir veldig store problemer for en allianse! Det finnes selvfølgelig andre grunner til hvorfor en spiller ikke presterer, men for det meste er det inaktivitet det går på.

Sjekk etter inaktive eller spillere som ikke presterer bra nok ofte. Gjør dette ikke kun med å se på allianselista, men også ved å sjekke GrepoStats eller GrepoWorld for å finne ut hvor mye dem faktisk har vokst (om noe i det hele tatt). Dersom du er sikker på at en spiller er inaktiv, prøv å snakk med han/hun. Du kommer til å måtte være nødt til og gjøre noe der uansett etter hvert! Du kan enten kicke og rekruttere, eller ta og erstatt.


Kick og rekrutter

Kicking og rekruttering er den første metoden. Som navnet tilsier så kicker du inaktive og erstatter dem ved å rekruttere nye spillere. Men dette har flere negative sider med seg enn hva folk flest faktisk tror. La meg gå igjennom fordeler og ulemper med dette.

Aller først den mest åpenbare fordelen; du kvitter deg med inaktive og får inn nytt blod. Du vil ha nye, entusiastiske og aktive spillere.. i tillegg blir du kvitt mye unødvendig vekt og dødkjøtt som holder deg nede. Dette leder også til den andre fordelen; da dem har prøvd hardt for å komme inn i alliansen vil dem jobbe langt bedre i alliansen og vise at dem er verdt noe.

Siste fordelen er at du kan rekruttere på spesifikke plasser (f.eks du kan rekruttere dem som er på en svak plass). Og de inaktive kontoene kan lett bli erobret av din allianse, så det er ingen grunn for å være redd for og miste landsbyer/poeng.

Så er det noen negative sider. Du kan gjenvinne medlemmer! Det vil skade kommunikasjonen innad i alliansen og skade atmosfæren, spillerne vil miste bånd til de nye spillerne. Det vil bli verre dersom den/de som blir kicket var godt likt og hadde mange venner.

Den andre negative tingen kan være selve spilleren. De nye spillerne trenger ikke nødvendigvis å komme seg opp til standarden. Det er alltid en risiko å rekruttere nye medlemmer!

Ta og erstatt

Ta og erstatt er ikke en så åpenbar tittel. Med å ta og erstatte betyr at du får passordet til en konto og gir det videre til noen andre, mest sannsynlig en venn. Dette har også sine fordeler og ulemper!

Fordelen er at du ikke trenger og kicke ut kontoen. Du får inn nye, aktive og erfarne spillere som er interessert i å fortsette på kontoen. Og siden du kjenner han/hun, kan du stole på at den kontoen vil være i gode hender.

Men igjen, ulemper.. spilleren du får inn på kontoen er ikke alltids like tilknytta kontoen vedkommende får som han ville vært dersom det var hans konto fra før av. Se på kontoen som en baby! Medlemmene passer på kontoen sin og sørger for at den vokser seg større. Så kommer det en annen spiller og adopterer kontoen i en alder av 2, 3, 4 år. Dersom vil kanskje ikke spilleren være like knytta til kontoen sin som hva dem normalt ville vært.

En negativ ting som er sammenligna til hvor kick og rekruttering kommer inn. Det faktum at det kan forårsake brudd i atmosfæren i alliansen. Den spilleren alle sammen kjente er borte, og den andre erfarne spilleren kommer inn. Spillere kan mislike litt at en mer erfaren spiller kommer inn!


Jeg kan garantere deg at du vil få inaktive spillere, men måten du velger å håndtere dem er helt opp til deg.

Hvorfor allianser oppløses

Jeg har gått igjennom sånn ca alt du trenger å vite når det kommer til dette med og lede. Og jeg tror du vil være glad også, flere tusen ord er ganske mye å lese. Jeg ønsker å fortelle litt om hvorfor alliansen oppløses og gi noen tips til hvordan en kan stoppe disse problemene.

Den første er nok mest sleipt! Oppløsing fra ”innsiden”. Dette skjer når du gir rettigheter til noen du tror du kan stole på. Men i stedet for å gjøre som du ønsker, vil dem umiddelbart starte med å kicke ut alle medlemmene og plutselig er hele alliansen borte. Du kan aldri garantere at dette ikke vil skje, men dersom du forfremmer folk forsiktig og kun spillere du vet du kan stole helt på.. så burde ikke dette skje!

Inaktivitet er en annen ting – en stor dreper for mange allianser i midt/slutt spill. Folk slutter rett og slett å bry seg etter en stund, og kan bestemme seg for å forsvinne for en stund. Dette kan en forvente seg i alle alliansene, men det kan bli løst ganske lett. Gjenvinn medlemmene! Bare husk på å ikke gjøre det så ofte.. det kan ødelegge all kommunikasjon og atmosfæren i alliansen.

Dette åpner for en annen grunn til oppløsing; mangel på kommunikasjon. Som jeg har sagt mange ganger tidligere i denne guiden – det og miste kommunikasjonen vil bety at ingen vet hva som foregår og medlemmene vil starte med å forsvinne. For å unngå dette må du være sikker på at hvert eneste medlem i alliansen er involvert i kommunikasjonen og sørg for at chatter og forumet er lest.

En annen ting er uenighet. Jeg har sett en god del av dette fra mange allianser. Dersom folk ikke liker en avgjørelse, så forsvinner dem. Derfor er det alltid viktig å sjekke med medlemmene før man gjør noe drastisk. På den måten kan du få både fordeler og ulemper med forslag.

Krig er vel den måten som ikke er ditt problem. Du kan likevel hjelpe til med å forhindre de største skadene. Vær sikker på at alle er klare og sørg for at støtte er tilgjengelig dersom nødvendig. En siste ting kan være mangel på lojalitet. Dersom medlemmene ikke er lojale eller ikke stoler på deg, dem kan igjen også drifte bort. Så snart dem er uenige med deg eller ikke stoler på deg lenger, vil dem enten forlate alliansen eller bli inaktive. Derfor må du få opp lojaliteten, og det er flere måter å gjøre det på – send dem støtte når dem ber om det osv.


Det er helt sikkert flere grunner også, men dette er de mest brukte grunnene jeg har sett så langt.

Siste ord

Det er aldri noen garantier for at du kommer til og lykkes med å være leder, men denne guiden gir deg i alle fall noen råd og du kan i det minste forbedre deg. Dersom du ønsker å komme med tilbakemeldinger eller ønsker å få noe lagt til, så kan du kontakte meg på forumet. Uten hjelp fra dere vil jeg aldri finne ut hva jeg evt har glemt å ta med. I tillegg ønsker jeg å høre fra deg dersom du er veldig uenig i dette jeg har skrevet.

Noen føler at det å lede kan bli lært, mens andre mener at du er født som leder og at dem har et instinkt. Jeg sier heller at du er aldri garantert i å bli en god leder, men her er det råd å få.

Oh, en annen ting. Alle har en egen måte å lede på. Jeg vet dette. Jeg har prøvd så godt jeg kunne å tilpasse denne guiden sånn at den skal bidra til alle ledermåtene.


Takk for at du leste!

~Osl112