Fra Wiki Grepolis NO
Hopp til: navigasjon, søk

Erobring er prosessen for hvordan man kan ta over en annen by. Flere mener at erobring er den beste måten å få nye byer på i Grepolis. I Grepolis finnes det flere ulike måter å få tak i andre byer på. Hvis du spiller på en verden der "Opprør" er satt til "Ja" gjelder ikke erobrings-systemet, men heller Opprørssystemet. Se også Kolonisering.

Forutsetninger

Før du i det hele tatt kan begynne å erobre noe som helst må du sørge for at du her de følgende tingene:

Uten dette kan du ikke erobre noen by. Det er også smart at du har et overskudd av ressurser før du setter i gang med denne prosessen.


Valg av by

Anbefalinger

Når du velger en by du vil erobre lønner det seg at den stemmer med følgende utsagn:

 • Den har mer enn 750 poeng
  • Hvis du byen er lavere enn dette vil det heller være lønnsomt å Kolonisere en by, med mindre du f.eks. trenger å erobre byen med tanke på å okkupere en øy (se Verdensundere) Det kan også være lurt å vente til byen blir litt større.
 • Den er ikke eid av en annen (stor) allianse
  • Erobrer du en by til en spiller som holder til i en annen allianse risikerer du å få noen sinte krigere på nakken. Sørg ihvertfall for at alle i alliansen er godt forsvart.
 • Den er ikke eid av en mye større spiller (med flere byer)
  • Hvis du erobrer én av fiendens byer kan det ende med at spilleren hevner seg ved å erobre fra sine andre byer.
 • Den er ikke for langt unna deg
  • Hvis byen er for langt unna vil du ikke kunne bruke byene til å støtte hverandre. Siden koloniskipet er så tregt som det er vil du også risikere at spilleren du vil erobre rekker å skaffe mye mer forsvar enn hvis du erobrer en by like i nærheten. En fordel med å velge en by som er langt unna, kan være hvis du samler alliansen på ett område.
 • Den er ikke på samme øya som din første by
  • Har du to eller flere byer på samme øy er du ikke i stand til å kreve like mye ressurser fra bondelandsbyene. Krever du fra den ene byen må du også vente før du kan kreve i den andre.
 • En allianse-kompis har ikke gjort krav på (claimet) den
  • Vanligvis har alliansene et kreve-system (claiming) i allianse-forumet, der spillerne kan gjøre krav på ulike byer slik at ikke flere går for samme by og ødelegger for hverandre.

Hovedsakelig vil du ikke ha en by som fører til for mange konsekvenser, men likevel er stor nok så den er verdt å erobre. Husk, det er ingen måte å kvitte seg med en by på - så du må beholde byene du erobrer helt til noen eventuelt erobrer den fra deg igjen. (Du kan f.eks. gjøre avtale med en i alliansen)

Forberedelse til erobring

Okei, så du har funnet en by og du har alle kravene oppfylt. Før vi setter i gang er det noen ting vi må gjøre.

Rydde byen

Før du erobrer byen må du rydde den, eller sagt med andre ord - drepe alle typer tropper som beskytter byen. For å gjøre dette kan du følge denne lille instruksjonen:

 1. Spioner på byen for å finne ut hvor mye motstand du vil møte (ikke nødvendigvis avgjørende at du gjør dette, men det kan være nyttig å vite omtrent hvor mye motstand som venter deg.) Så fremt det er mulig, unngå at personen finner ut at du spionerer/mislykket spionasje.
 2. Angrip byen med passende antall enheter for å kvitte deg med alle troppene i byen. Her kan simulatoren være nyttig.
 3. Sørg for at byen forblir ryddet ved å sende jevnlige angrep helt frem til byen er under din kontroll.

Gjøre krav på byen

Hvis alliansen din har et opplegg (i f.eks. forumet) hvor du må gjøre krav på byen du har tenkt til å erobre, gjør du det.

Bygge et koloniskip

For å erobre byen trenger du et koloniskip. Dette kan ta en del tid, da du blant annet trenger 10.000 av hver ressurs i tillegg til at det tar lang tid å bygge det. Så start byggingen av koloniskipet i god tid.

Erobrings-prosessen

Da har vi kommet til den spennende delen. Målet er ryddet, koloniskipet er bygget og du har tillatelse fra alliansen til å erobre byen - med andre ord; alt er klart! Slik fungerer det:

 1. Send noen angrep for å rydde eventuelle nye enheter som har dukket opp i byen.
 2. Send et vanlig angrep med et koloniskip slik at det lander så kort tid som mulig etter rydde-angrepene. Da koloniskipet er såpass tregt betyr dette at koloniskipet gjerne kan sendes før de andre enhetene, og at du deretter sender enhetene til å treffe rett før koloniskipet.
 3. Sen en hel mengde defensive enheter som støtte slik at de ankommer så kort tid som mulig etter at koloniskipet har gjort sitt.
 4. Ved normal hastighet skal koloniskipet ligge i havnen din i 24 timer. Hvis det har fått ligge der er byen din. Hvis spillerens allierte eller andre byer angriper byen slik at koloniskipet blir ødelagt før det har gått tiden ut er alt forgjeves og personen får tilbake byen sin - der derfor det er viktig å sende mye støtte etter at koloniskipet er på plass.

Det lønner seg å få angrepene så tett inntil hverandre som mulig.

Etter at byen er erobret

Så snart du har erobret byen vil det ofte være noen ting du vil ordne på.

Forskning

Noen ganger har byen du erobret forsket på noen ting du ser på som unyttige. For å fikse dette, og fjerne det unyttige, må du bruke kulturpoeng - så være forsiktig med dette så du ikke går helt tom.

Gud

Hvis den erobrede byen har et tempel og den tilbyr en gud, vil byen beholde denne guden. Det kan være en idé å ha ulike guder i de ulike byene dine, slik at du har tilgang på flest mulige gudekrefter.

Naboer

Det kan være smart å bli kjent med, og ha en god tone med naboene på den nye øya. Bare pass på at du ikke blir for intens, da kan det gi motsatt virkning.

For forsvareren

Som en forsvarer av et erobrings-angrep har du et par alternativer.

Oppdage et erobrings-angrep

Du kan finne ut om det er snakk om et erobrings-angrep ved en av disse metodene:

 • Du merker at angrepet tar veldig lang tid. Prøv eventuelt å klikke på "Koloniskipet" i båt-menyen til høyre. Flytt så musepekeren over byen til den angripende spilleren på verdenskartet. Hvis tiden du får oppgitt stemmer omtrent med tiden det tar for angrepet å komme frem kan du være ganske sikker på at du har med et koloniskip å gjøre.
 • Du klikker på angrepet og ser at det er et bilde av et koloniskip, og ikke en vanlig båt.
 • Det ankommer et angrep like før og støtte like etter det mulige koloniskip-angrepet.

Du har bare én by

I denne situasjonen er valgmulighetene dine begrenset. Har koloniskipet først kommet inn i byen din er du avhengig av at dine venner og allierte sender nok angrep på byen din slik at koloniskipet blir ødelagt. Hvis de derimot ikke klarer dette, mister du byen din og du vil få tildelt en ny på en annen øy.

Forberede deg på angrepet

Hvis du er vesentlig mindre enn angriperen er sjansen din størst til kun å ta ut koloniskipet, og ikke de andre angrepene. Du kan gjøre dette ved å bruke en av følgende metoder.

 • Spør en venn eller alliert om støtte som ankommer byen rett før koloniskipet ankommer og spør dem om å sende angrep som treffer rett etter at koloniskipet lander.
 • Send ut din defensive hær for å støtte eller angripe en inaktiv by som er passe langt borte slik at dine defensive enheter kommer tilbake rett før koloniskipet ankommer.
 • Send ut dine offensive tropper slik at de kommer tilbake rett etter koloniskipet når havna. Disse vil kjempe mot koloniskipet.
 • Hvis du har noen flammeskip kan du la de være igjen for å ta ut rydde-angrepene. De er ikke i stand til å ødelegge koloniskip eller transportbåter, så hvis du sender dem med dine offensive eller defensive tropper vil de bistå erobreren.

Hvis erobreren er omtrent på samme nivå som deg og du tror du kan klare å ta ut erobrerens tropper, og erobreren bare har én by, kan du la dine defensive tropper bli igjen i byen. Da får du mer kamppoeng.

Du har flere byer

I denne situasjonen er ikke riket ditt truet med å bli fullstendig ødelagt og du har større sjanse til å avlede angrepene. Alle metodene som gjelder hvis du bare har én by gjelder også her, men i tillegg kommer:

 • Du kan sende støtte fra dine andre byer til byen som kan bli erobret, og du kan også angripe din egen by for å ødelegge koloniskipet. Pass på at du sender angrep/støtte så de treffer til rett tid.