Krigssystemet

Fra Wiki Grepolis NO
Sideversjon per 21. apr. 2014 kl. 01:05 av Dakapo (diskusjon | bidrag) (→‎Forsvar)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Til navigasjon
Krigss.png


Grunnleggende

Grepolis bruker et veldig enkelt system for å avgjøre utfallet av en kamp. Når enhetene møtes i kamp, vil baseverdien til troppene måles opp mot hverandre (angrep og forsvar). Dette betyr at angrepsverdien til en offensiv enhet vil bli sammenlignet med forsvarsverdien til den defensive enheten. Det finnes tre våpentyper:

Våpentype Navn
Blunt Attack Stumpangrep
Sharp Attack Skarpt angrep
Distance Attack Avstandsangrep

For eksempel: Du angriper en by som har et stort antall med sverdmenn i seg. Sverdmenn har en høy forsvarsverdi mot avstandsangrep, men en lav forsvarsverdi mot angrep med skarpe våpen. Derfor er det lurt å sende hoplitter mot en sånn type by da de har en angrepsverdi på 16 skarpe.

I tillegg til angreps- og forsvarsverdier, er det andre faktorer som spiller inn også:

 • Nivå på bymuren: Nivå 1-25
 • Guddommelige krefter
 • En tilfeldig verdi av lykke: Mellom -30% og +30%
 • Moral


Agora

Agoraen er hovedpunktet for administrering av dine tropper. Under forsvar vil du se en liste over alle troppene som for tiden er i byen. Disse vil forsvare mot eventuelle inkommende angrep. Det er tre valg her i agoraen som du kan bruke:

 • Forsvar: Viser deg totalt antall tropper i en by og separerer de ved å vise deg hvilke tropper som faktisk er dine, og hvilke som har blitt sendt som støtte og hvor de kommer fra.
 • Utenfor: Denne forteller deg hvorvidt du har tropper stående utenfor byen og hvor de er. Dette inkluderer troppene som foreløpig utfører et angrepsoppdrag eller forsvar.
 • Simulator: Dersom du har en spionasjerapport, kan du skrive inn informasjonen her og få et utslag over hvordan en eventuell kamp ville blitt. Du kan også ta høyde for magi, mytologiske enheter, samt skrive inn andre verdier som lykke og moral.

Den aller siste fanen er kultur, og den viser deg hvor mange kulturpoeng du har + gir deg en oversikt over hvordan du kan skaffe deg mer. Jo høyere kulturnivå du har, jo flere byer kan du kontrollere.

Angrep

Nå når du har skaffet deg en aldri så liten hær av tropper ønsker du sikkert å bruke de til å angripe eller plyndre andre spillere, samt også farmelandsbyene rundt omkring - det er jo sånn en skaffer seg kamppoeng. Noe du er nødt til å sjekke, er at målet ditt ikke er under nybegynnerbeskyttelse. Dersom det er tilfelle er det ikke mulig å angripe den spilleren før den beskyttelsen utgår (varigheten på nybegynnerbeskyttelsen varierer fra verden til verden).

 • Det er fortsatt mulig for deg å angripe andre spillere mens du er under nybegynnerbeskyttelsen, men du kan ikke bli angrepet av andre.
AttackButton.png

Dersom du har valgt ditt mål, klikker du bare på målet for å få opp angrepsvalget. Dette alternativet vil være tilgjengelig på farmelandsbyer, spøkelsesbyer og byer som tilhører andre spillere. Du burde sørge for at du har en spionasjerapport før du sender avgårde angrep på andre spillere, spesielt om de er like aktive som det du er. Skulle du velge å planlegge angrepet dårlig står du ikke i fare kun for å miste alle troppene dine, men også bli angrepet selv.

Da hver enhet har forskjellige angreps- og forsvarsverdier, er det enkelte enheter det er smartere å bruke i angrep enn andre. Derfor er det smart å bli kjent med alle enhetene og de forskjellige verdiene de har - på den måten kan du effektivt både angripe og forsvare deg mot andre spillere. Her kan det være lurt å sjekke ut enhetsoversikten her på wikien, samt lese deg opp på vår enhetsguide.

Støtte

SupportButton.png

Det vil komme tider hvor venner og allierte vil trenge din hjelp for å forsvare sine byer. Dette kan være assistanse i form av tropper, ressurser eller guddommelig hjelp; selv om en typisk forespørsel om hjelp er at de ber om tropper til å forsvare byen sin. For å sende støtte til en annen by, klikker du bare på "støtteknappen" som kommer opp når du velger by det skal sendes til. Herfra kan du sende så mange tropper du har mulighet til, uten å sette deg selv i unødvendig fare selvfølgelig. Dersom du skal sende tropper til en helt annen øy enn den byen du skal sende fra befinner seg på, er du nødt til å ha nok transportbåter til troppene dine.

Skulle troppene dine ta del i kampen i den andre byen, vil du få en rapport på dette som forteller deg hvordan det går med troppene dine. Så snart den byen er utenfor fare igjen, kan du be noen eller alle troppene dine om å komme tilbake igjen. Dette gjør du i Agoraen og ved å klikke på "utenfor" fanen.

Støtte kan også brukes taktisk! La oss si at du er under angrep, så kan du "dodge" angrepet ved å sende troppene dine som støtte til en annen by og hente de tilbake når du trenger de. Du kan også bruke troppene dine til å ha en slags "snubletråd" for andre spillere for å se om andre spillere angriper byene du bruker som farm.

Avbryte angrep eller støtte

Angrep eller støtte kan blir avbrutt i løpet av de første 10 minuttene. Etter de første 10 minuttene er troppene allerede så langt borte at de ikke lengre hører at du kaller de tilbake.

Forsvar

Hvis du regelmessig blir angrepet vil det vanligvis bety at motstanderen din ønsker dine ressurser eller at han ønsker å erobre deg. Hvis det ikke er noe koloniskip i angrepene kan det hovedsakelig bety at de ønsker å stjele ressursene dine (eller eventuelt forberede et angrep med koloniskip). For å forhindre dette kan du gjøre flere ting:

 • Bygg en så sterk defensiv armé som du kan
 • Kontakt alliansen din og be om støtte
 • Bruk ressursene dine regelmessig til å bygge opp byen/arméen (slik at de ikke får med seg ressurser)
 • Bygg ut lageret (slik at flere ressurser gjemmes) og bymuren (for å forhindre at flere av krigerne kommer inn i byen)
 • Kall inn militsen fra gården. Det reduserer ressursproduksjonen din noe, men gir deg en grei forsvarsbonus.


Enhet Sterk mot Svak mot
Sword 90x90.jpg Avstand (best) og stump

Bueskyttere, Steinslyngemenn og Katapulter

Skarp

Hoplitter og Hestestridsvogn

Archer 90x90.jpg Skarp (best) og avstand

Hoplitter og Hestestridsvogn

Stump

Sverdmenn og Ryttere

Hoplite 90x90.jpg Stump (best) og skarp

Sverdmenn og Ryttere

Distanse

Steinslyngemenn

Horseman 90x90.jpg Distanse (best) og stump

Bueskyttere

Skarp

Hoplitter og Hestestridsvogn

Chariot 90x90.jpg Stump (best) og distanse

Steinslyngemenn, Bueskyttere og Sverdmenn

Skarp

Hoplitter og Hestestridsvogn

Forsvarsratio verdt å vite:

 • 6/4 (Swd/Arc) - Svak mot stump (hester), sterk imot annet; Du kan legge til Medusa for å balansere
 • 6/2/4 (Swd/Arc/Hop) - Ingen svakheter
 • 3.5/1 (Arc/Char) - Ingen svakheter
For å klargjøre; hva dette betyr er at et godt forsvar vil være 1200 sverdmenn og 800 bueskyttere, eller 600 sverdmenn, 200 bueskyttere og 400 hoplitter.

Hastighet

Tid er penger - og dette er faktisk sant, ihvertfall her i Grepolis.

Hastigheten til dine marine- og landenheter er av avgjørende betydning hvis du plutselig skulle bli angrepet. Når du farmer andre byer for å skaffe flere ressurser vil raskere enheter skaffe flere ressurser på kortere tid.

Du kan finne hastigheten på enhetene i enhetsoversikten i kolonnen med vinkeltegnet (>>). Hvis du sender flere enheter sammen vil den tregeste enheten avgjøre tiden det tar. De raske må rett og slett gjøre seg nødt til å vente på de tregeste.

Bymuren

Bymuren øker byens forsvar enormt. Den påvirker både grunnforsvaret og tropp-forsvaret.

Bygging av bymur er viktig tidlig i spillet så du kan forsvare deg selv bedre mot gjentatte angrep fra andre spillere. Senere i spillet er en fult utvidet bymur grunnlaget for et godt forsvar av sitt eget hjemland.

Spionasje

Hovedartikkel: Spionasje


Kunnskap er makt, og i Grepolis er nøyaktig informasjon om din fiende kritisk for et suksessfullt angrep eller forsvar. Det er livsviktig å vite størrelsen og disponeringen av din fiendes hær. Hvis du undervurderer effektiviteten til motstanderens forsvar vil du mest sannsynlig miste størsteparten av din armé. En overvurdering av motstanderen gjør deg sikker på at resultatet blir mindre tragisk, men dette er heller ikke optimalt. Du kan risikere å sløse bort masse tid på å konstruere en hær som ikke ville vært nødvendig av denne størrelsen på angrepets tidspunkt.


For å kunne få en kikk bak fiendens murer er det nødvendig å bygge en hule. Så snart du har gjort det kan du sende ut spioner.

For å sende en spion inn bak fiendens murer må du plassere sølvmynter i hulen. Med disse kan du betale spionen og deretter delegere den til å infiltrere fiendens by. Derimot er ikke en vellykket spionasje en selvfølge. Hvis byen som det spioneres på har mer sølv i sin hule enn du betalte din spion med, vil alle myntene være bortkastet. Spionen ser da hvor mye sølv denne byen besitter at den blir helt satt ut og mislykkes. I stedet får den forsøkte spionerte byen en rapport om at en spion ble oppdaget i byen. Sølvet du sendte med spionen vil være tapt, men den forsøkte utspionerte byen mister også den samme mengden sølv. Du kan si byen "bestikker" spionen til å fortelle hvilken by som gjorde et spion-forsøk.

Hvis spionasjen blir vellykket - med andre ord, at du har sendt med mer sølv enn byen har, vil du få en rik rapport om tropper og bygninger.

Avansert

"Spartanerne spør ikke hvor mange, men hvor de er" - Agis II av Sparta

Hvem ønsker vel ikke å lære enda flere hemmeligheter? Med informasjonen fra forrige kapittel er du klar for å utføre de viktigste oppgavene. Hvis du ønsker å optimalisere din effektivitet og velge den beste kamp-taktikken... fortsett å lese denne artikkelen.

Grunnleggende forsvar

Hver by har dens eget grunnleggende forsvar. Grunnforsvaret betyr at befolkningen forsvar seg selv, selv om ingen enheter står i byen. Det betyr at hvis du bare sender en stakkars sverdmann inn til en tom by vil han dø uansett. Grunnforsvaret øker ved å utvide bymuren.

Lojalitet

Hellet skaper et litt mer sjanse-spill i enhver kamp. Hellet kan variere fra -30 til +30. Det indikeres alltid fra angriperens synspunkt. Så hvis en angriper da får +23 i hell, betyr det at hans tropper kjemper 30% bedre.

Nattbonus

Våre verdener har nattbonus aktivert. Hvis angriperen angriper om natta får forsvareren 100% forsvarsbonus. Når nattbonusen begynner/slutter kan variere fra verden til verden (se listen nedenfor).


Nattbous på de norske serverne

Se innstillingene for hver enkelt verden...

Katapulter

Er fiendens defensive mur for sterk for deg? Da trenger du kraftfulle katapulter som kan knuse fiendens bymur sønder og sammen. Alexander den Store brukte dem med stor suksess og de ble konstruert akkurat for slike formål. Av ordets virkelige betydning, katapulter (kaster) de store steinbiter på fiendens bymur for å redusere dens effektivitet. Det gjør ofte katapultene som en uunnværlig del av en seirende hær. De er ikke bare effektive mot steinmurer, men også mot folk. Enhver fiendtlig enhet innenfor deres rekkevidde blir tilintetgjort. Katapulter har derimot en ulempe - de er ekstremt trege da den veier såpass mye (tenk på all steinen). En annen fordel er jo, at etter en kamp, når steinen er kastet vekk, er det stor plass til å bære med ressurser tilbake til hjembyen - hele 400 ressurser.

Grunnlegge ditt rike

Ved å erobre eller grunnlegge andre byer vil det hjelpe din originale by å utvikle seg videre. Ingen by kan bli en stormakt alene. Du må etablere flere byer - kanskje også på andre øyer - hvis du vil lage et stort Hellenistisk imperium. I de følgende kapitlene vil du lære hvordan du kan erobre og pålitelig absorbere andre byer inn i ditt rike.

Kulturelt nivå

For å være i stand til å erobre andres byer permanent må man ha en høy kulturell verdi i byen sin. Dette gjør det lettere for innbyggerne i den erobrede byen å akseptere din dominans. Dette er kanskje også den historiske grunnen til hvorfor Sparta aldri nådde størrelsen og attraktiviteten for Athens styrker.

Det kulturelle nivået til en by finner en ved å klikke på Agoraen. Her er det indikert hvor mange byer du har og hvor mange du maksimalt kan ha. Du finner også hvor mange kulturelle arrangementer du må holde for å gå kunne erobre flere byer.

Det er fire forskjellige arrangementer som øker det kulturelle nivået i en by:

 • Teaterforestillinger
 • Olympiske leker
 • Seiersparade
 • Byfestival

Det er også ulike krav for å kunne utføre disse arrangementene. De fleste krever at du har et akademi utviklet til høyeste nivå (30). Det tar også noe forskjellig tid å gjennomføre de ulike arrangementene. Noen tar det opp til fem dager å gjennomføre. I tillegg krever Byfestival og Teaterforestillinger en viss mengde ressurser for hvert arrangement, mens de olympiske lekene krever 50 gullmynter. For en seiersparade kreves det at 300 av fiendens enheter har blitt eliminert - enten det er under et forsvar eller under ett angrep. For eksempel ryttere som krever 3 menn, vil også telles som 3 fiender.

Etablere By

Hovedartikkel: Kolonisering

Hvis du ikke er sterk eller avansert nok til å erobre en annen spillers by kan du etablere en ny en gjennom kolonisering. Selv om dette kan være lettere, kreves det også at den nye byen starter helt fra bunnen av, i motsetning til en by erobret av fienden da bygningene den gamle herskeren bygde vil forbli i byen.

Erobre By

"Mot fare lønner det seg å være forberedt" - Æsop

Den tredje og siste forutsetningen for å erobre eller grunnlegge nye byer er byggingen av et koloniskip. Et koloniskip inneholder alle ressurser og innbyggere som kreves for å danne et nytt samfunn. Det er viktig å huske på at du aldri skal sende ut et koloniskip uten å sørge for militær beskyttelse. Du trenger en sterk marine-styrke for å beskytte ditt koloniskip på vei til destinasjonen, og en sterk land-hær fir å beskytte dine nye innbyggere og opprettholde orden når skipet ankommer. Husk at innbyggerne i byen ikke er så fornøyd med deg og hæren din i begynnelsen, og selv om du allerede har tatt hånd om majoriteten av byens forsvar, kan militsen og beboerne fremdeles gjøre motstand mot deg og gjøre det vanskelig å få eller beholde taket på byen hvis hæren din ikke er sterk nok. Dine koloni-tropper krever en viss mengde tid for å overbevise original-befolkningen til å gå over til ditt rike. Hvis koloni-troppene overlever denne gangen uten at motstander-befolkningen gjør opprør blir byen din. Så snart denne tiden har gått og dine koloni-tropper har overlevd har du ikke lenger å frykte noen overraskelser og kan administrere byen akkurat som du gjorde med din originale Polis.

Ble du erobret?

Tok de alt? Ikke bekymre deg. I Grepolis betyr ikke dette slutten for deg. Hvis byen din skulle bli erobret kan du starte på nytt og bruke erfaringene du fikk til å unngå feilsteg denne gangen. Naturligvis forstår vi at du ønsker å forbli i alliansen din. Din nye by vil bli plassert i en posisjon hvor andre spillere rundt deg er på samme nivå som deg selv og med kunnskapen fra forrige runde vil du kanskje denne gangen bli mer suksessfull og mektig.